Марко Краговић победник 48. Фестивала поезије младих

Marko Kragović pobednik 48. FPM Vrbas

Марко Краговић, млади песник из Београда, победник је 48. Фестивала поезије младих, који је синоћ завршен у Врбасу. Краговић је изабран за лауреата међу десет финалиста и учесника завршне вечери ФПМ, а сви заједно били су издвојени међу чак 148 младих песника из региона, колико је учествовало на конкурсу.

Жири који су чинили Перо Зубац, председник, и чланови Небојша Деветак и Иван Лаловић, био је једногласан у својој одлуци. Другу награду понела је поетеса Марија Чалић, док је трећа награда припала Марији Радић.

"Много ми значи учешће и победа на фестивалу, пре свега, зато што сам упознао песника као што је Пера Зубац, који је један од мојих омиљених песника, а значиће ми и за даљи рад и за нове победе", рекао је Краговић коме је као награда припало штампање прве збирке песама.

Другопласирана Марија Чалић истакла је да јој награда највише значи због чињенице да Народна библиотека у Врбасу носи име Данила Киша. "Он је мој писац за сва времена и када учествујем на Фестивалу поезије младих у Врбасу, имам осећај да овим можемо да успоставимо неку врсту дијалога, иако нико никада неће моћи да стигне ту где је Киш", рекла је Чалић.

Марија Радић, трећепласирана на 48. Фестивалу поезије младих, истакла је да сусрети младих песника у Врбасу имају одређену посебност, највише због упознавања са колегама из других градова, али и са већ афирмисаним поетама који посећују Врбас. "Овај фестивал за мене значи да поезија живи како у Београду, пошто тамо живим, тако и у целој Србији. Млади песници немају толико простора да се искажу и зато мислим да је ово заиста посебан фестивал", рекла је Радић.

На 48. Фестивалу поезије младих додељена је и награда "Станко Симићевић", а припала је најмлађем учеснику Шимону Суботи.

У музичком делу програма наступили су Кики Лесандрић и Пилоти.

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...