Свечано отворен Фестивал поезије младих

У Врбасу је синоћ отворен 48.  Фестивал поезије младих. Манифестација је почела представљањем антологије "Град на песниковој руци", збирке песама о Врбасу, граду домаћину, које су годинама писали познати учесници Фестивала поезије младих.

О књизи и свом учешћу на фестивалу ранијих година, говорили су Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, а своје песме посвећене Врбасу говорили су Данило Јокановић, Драгица Јовановић, Миодраг Раичевић, Манојле Гавриловић и Рајко Лукач. Зубац је окупљене подсетио на младе, занесене људе који су оснивали и чинили Фестивал из године у годину све значајнијим, посебно истичући, како је рекао, гуруе манифестације - песнике Радомира Мићуновића и Душка Трифуновића.

"Много даровитих песника има у нашем региону и ја имам једну тезу да што су гора времена, све је боља поезија", рекао је Перо Зубац, председник жирија Фесивала поезије младих.

Отварајући 48. Фестивал поезије младих, председница Скупштине општине Врбас Марјана Мараш је истакла да ће се локална самоуправа и убудуће трудити да град остане престоница поезије. У наредних неколико дана, публика ће бити у прилици да ужива у песничким, прозним и сликарским програмима. Такође, припремљен је и програм за ученике основних и средњих школа. И ове године, жири фестивала је изабрао десет најбољих младих песника од укупно 180 колико је учествовало на конкурсу. Завршно вече биће одржано у суботу када ће бити проглашен лауреат.

Песничко вече и отварање манифестације увеличало је гостовање Дивне Љубојевић, интерпретаторке православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије. 

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...