Лубардине слике у Црногорском дому

Slike Petra Lubarde - Crnogorski dom,Vrbasu.

Захваљујући Националном савјету црногорске националне мањине у Србији и њиховим партнерима и пријатељима, Врбашани од синоћ имају прилике да у свом граду, у недавно отвореном Црногорском дому, виде слике Петра Лубарде, једног од најзначајнијих црногорских сликара.

Изложбу су заједно отворили Ратко Шоћ, председник Националног савјета, и Здравко Вучинић, ликовни критичар и историчар уметности.

"Лубарда је један од најзначајнијих цетињских сликара, а то значи да име и неко место у Европи. Он је и црногорски, и српски, и балкански, и европски сликар, а Европу је представљао на великом Бијеналу у Сао Паолу, када је добио златну медаљу", рекао је приликом отварања, између осталог, Шоћ.

Отварање изложбе била је прилика да се организатори званично захвале појединцима који су својим личним ангажманом, али и у име институција које представљају, подржали и помогли организовање и функционисање Националног савјета Црногораца. Ратко Шоћ, председник Националног савјета, захвалнице је уручио Мирославу Васину, потпредседнику Владе Војводине, Миодрагу Канкарашу, генералном конзулу Црне Горе у Србији, и др Братиславу Кажићу, председнику општине Врбас.

"Није мала ствар примити ову захвалницу. Увек сам говорио да су Црногорци у Војводину донели, а и данас промовишу, најчасније људске вредности, чојство, поштење, праведност. Био сам у прилици да посматрам и да се радујем успесима Црногораца у Војводини, па сам се тако радовао и оснивању Националног савета Црногораца. Могао сам мало и да помогнем, а срећан сам што је то од пријатеља препознато. И ми смо ваши пријатељи. Ова захвалница ће имати посебно место у мојој кући, а још је значајније њено место у мом срцу", рекао је Васин.

Захваљујући на указаној части генерални конзул Канкараш истакао је да је срећан што је препозната његова "истинска жеља да радом помогне консолидацију црногорске националне заједнице у Србији".

"Захвалница је нови подстрек и нови мотив за даљи рад, али и доказ да смо на правом путу. Национални савјет треба да буде окосница црногорске мањине у Србији", рекао је Канкараш.

Захвалница је уручена и председнику општине Врбас др Кажићу.

"Заиста има смисла да постоји овакво место у Врбасу. За кратко време имамо још једну изложбу еминентног ликовног уметника и не знам колико галерија у Србији има могућност да постави слике Петра Лубарде. У нади да ће се складан живот свих наших националних заједница наставити и даље, желим вам све најбоље", рекао је Kажић.  

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...