Врбас добио Градски музеј

Vrbas dobio Gradski muzej

На последњој седници локалног парламента, 17. новембра, изменама и допунама оснивачког акта Културног центра, Врбас је коначно добио Градски музеј. У историју је отишла Музејска збирка а веома брзо град ће добити сталну музејску поставку која ће приказивати историју Врбаса још од насељавања првих људи на ове просторе.

Градски музеј уврштен је мрежу музеја Србије, с тим што је у организационом смислу део Културног центра Врбаса.

"Финалне припреме за промену статуса почеле су у априлу ове године. Тада смо имали стручни надзор из наше матичне установе - Музеја Војводине. Добили смо упутства шта урадити; морали смо формално правно уредити Музејску збирку, јер смо управо тако били основани и регисровани у Новом Саду и Београду. Затим, дефинисали смо музејски простор, почели радове на формирању сталне поставке, и по први пут пописали смо све што музеј има, и оно што јесте и оно што није музејски предмет. Такође, дефинисали смо четири збирке: историја, археологија, ликовна уметност и етнологија, и све се оне односе на историју Врбаса", резимирала је активности последњих месеци Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја.

Према њеним речима, сви предмети су пописани, спаковани у кутије и сложени у депо простору. Дефинисан је простор за канцеларије, за депо, за лабораторију и изложбени простор за сталне и тематске поставке.  

"У сталној поставци биће презентована прича о Врбасу, од првих трагова човека на овом простору до краја средњег века. Ту ће бити предмети из збирке археологија и збирке историје. У изложбеном простору за тематске изложбе мењаће се поставке, док ће у времену без тематских изложби јавности бити доступна дела сликара Јожефа Пехана. То је део збирке ликовна уметност, док ће збирка етнологија, према плановима, бити поставњена у бази 'Центар', у Старом Врбасу, где имамо етно кућу, а циљ нам је да у том духу уредимо и двориште ове куће. У оквиру централне зграде Градског музеја једна просторија биће одвојена за програме везане за етнологију", објашњава Гргуровић.

У оквиру припрема за унапређење делатности, простор Градског музеја добио је видео надзор и алармни систем, обезбеђен је и заштитиним решеткама, а један економ присутан је свих 24 часа у згради музеја. Градски музеј у овом тренутку опслужују три кустоса, два историчара и један археолог, као и техничар документариста. Недостају кустос етнолог и кустос за ликовну збирку, али предвиђа се да се ова лица ангажују по потреби.

"Формирање сталне поставке је процес и важно је да улазимо у њега. Најважније је да створимо могућност да примимо посетиоце, посебно ученике, јер се тако формира будућа публика, навикавањем на простор и на садржаје. Стална поставка ће бити прилагођена новим потребама и трендовима музеолошке делатности, посебно за рад са децом, да простор заживи. Према ИКОМ-овој дефиницији, музеј је непрофитна, стална установа у служби друштва и његовог развоја, отворена за јавност, која прикупља, конзервира, истражује, комуницира и презентује материјално и нематеријално наслеђе човека и његовог окружења, за потребе едукације, истраживања и забаве. То је мисија коју и ми морамо испунити", рекла је Гргуровић.
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"