Маројевићу уручена награда "Карољ Сирмаи"

Писцу Игору Маројевићу свечано је уручена књижевна награда "Карољ Сирмаи". Маројевић је награђен за збирку прича "Београђанке", ("Лагуна", 2014), а одлуку је донео трочлани жири у саставу: Јањош Банаи, књижевни теоретичар и критичар, Иван Негришорац и Фрања Петриновић, књижевници.

Двоструко јубиларну, 40. награду "Карољ Сирмаи" која је Маројевићу припала на 125. годишњицу рођења познатог југословенског писца на мађарском језику, доделиле су општине Темерин и Врбас. Награда се додељује сваке парне године мађарском, а непарне српском писцу.

"За 'Београђанке' није безначајно то што су практично оповргле тезу да су збирке прича обавезно нетиражан жанр. Мислило се да се књиге прича продају колико и књиге поезије, или и слабије чак, и то ми је било нелогично јер ми се чини да је наше време са оваквим убрзањем и оволиком количином информација и фрагментираном стварности, више подесно причама него романима. Ми као епска култура роман третирамо као ручак а приче као неку салатицу, али ја нисам пристајао на то, па и поред тога што су књиге прича угрожен жанр, 'Београђанке' су успеле да пронађу пут до читалаца и отвориле су врата и за неке друге збирке које су дошле после моје збирке", рекао је Маројевић.

Свечана додела уприличена је у Гимназији "Жарко Зрењанин". Уз речи чланова жирији и обраћања овогодишњег лауреата, програм су обележили презентација изложбе посвећене Карољу Сирмаиу, коју је током године организовала Матица српска, а затим и млади ученици Основне музичке школе у Врбасу.

"Читајући Сирмаиа видео сам једну мрачну визију човечанства, насталу под утицајем експресионизма,  али уклопиву у низ новије мађарске и средњоевропске књижевности, од Кертеса и Конрада до Краснахоркаиа и Бартиша. Посебно ми је драго што добијам ову награду јер мислим да 'Београђанке',  без обзира на то што причају из женског рода и што је језик тих јунакиња пратљив, нису књига пуна срећних завршетака. Драго ми је што постоје неке поетичке сродности између Кароља Сирмаиа и моје незнатности, можда далеке, али боље и далеки дођак него потпуни незнанац", рекао је захваљујући на награди Маројевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"