Маројевићу уручена награда "Карољ Сирмаи"

Писцу Игору Маројевићу свечано је уручена књижевна награда "Карољ Сирмаи". Маројевић је награђен за збирку прича "Београђанке", ("Лагуна", 2014), а одлуку је донео трочлани жири у саставу: Јањош Банаи, књижевни теоретичар и критичар, Иван Негришорац и Фрања Петриновић, књижевници.

Двоструко јубиларну, 40. награду "Карољ Сирмаи" која је Маројевићу припала на 125. годишњицу рођења познатог југословенског писца на мађарском језику, доделиле су општине Темерин и Врбас. Награда се додељује сваке парне године мађарском, а непарне српском писцу.

"За 'Београђанке' није безначајно то што су практично оповргле тезу да су збирке прича обавезно нетиражан жанр. Мислило се да се књиге прича продају колико и књиге поезије, или и слабије чак, и то ми је било нелогично јер ми се чини да је наше време са оваквим убрзањем и оволиком количином информација и фрагментираном стварности, више подесно причама него романима. Ми као епска култура роман третирамо као ручак а приче као неку салатицу, али ја нисам пристајао на то, па и поред тога што су књиге прича угрожен жанр, 'Београђанке' су успеле да пронађу пут до читалаца и отвориле су врата и за неке друге збирке које су дошле после моје збирке", рекао је Маројевић.

Свечана додела уприличена је у Гимназији "Жарко Зрењанин". Уз речи чланова жирији и обраћања овогодишњег лауреата, програм су обележили презентација изложбе посвећене Карољу Сирмаиу, коју је током године организовала Матица српска, а затим и млади ученици Основне музичке школе у Врбасу.

"Читајући Сирмаиа видео сам једну мрачну визију човечанства, насталу под утицајем експресионизма,  али уклопиву у низ новије мађарске и средњоевропске књижевности, од Кертеса и Конрада до Краснахоркаиа и Бартиша. Посебно ми је драго што добијам ову награду јер мислим да 'Београђанке',  без обзира на то што причају из женског рода и што је језик тих јунакиња пратљив, нису књига пуна срећних завршетака. Драго ми је што постоје неке поетичке сродности између Кароља Сирмаиа и моје незнатности, можда далеке, али боље и далеки дођак него потпуни незнанац", рекао је захваљујући на награди Маројевић.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...