Маројевићу уручена награда "Карољ Сирмаи"

Писцу Игору Маројевићу свечано је уручена књижевна награда "Карољ Сирмаи". Маројевић је награђен за збирку прича "Београђанке", ("Лагуна", 2014), а одлуку је донео трочлани жири у саставу: Јањош Банаи, књижевни теоретичар и критичар, Иван Негришорац и Фрања Петриновић, књижевници.

Двоструко јубиларну, 40. награду "Карољ Сирмаи" која је Маројевићу припала на 125. годишњицу рођења познатог југословенског писца на мађарском језику, доделиле су општине Темерин и Врбас. Награда се додељује сваке парне године мађарском, а непарне српском писцу.

"За 'Београђанке' није безначајно то што су практично оповргле тезу да су збирке прича обавезно нетиражан жанр. Мислило се да се књиге прича продају колико и књиге поезије, или и слабије чак, и то ми је било нелогично јер ми се чини да је наше време са оваквим убрзањем и оволиком количином информација и фрагментираном стварности, више подесно причама него романима. Ми као епска култура роман третирамо као ручак а приче као неку салатицу, али ја нисам пристајао на то, па и поред тога што су књиге прича угрожен жанр, 'Београђанке' су успеле да пронађу пут до читалаца и отвориле су врата и за неке друге збирке које су дошле после моје збирке", рекао је Маројевић.

Свечана додела уприличена је у Гимназији "Жарко Зрењанин". Уз речи чланова жирији и обраћања овогодишњег лауреата, програм су обележили презентација изложбе посвећене Карољу Сирмаиу, коју је током године организовала Матица српска, а затим и млади ученици Основне музичке школе у Врбасу.

"Читајући Сирмаиа видео сам једну мрачну визију човечанства, насталу под утицајем експресионизма,  али уклопиву у низ новије мађарске и средњоевропске књижевности, од Кертеса и Конрада до Краснахоркаиа и Бартиша. Посебно ми је драго што добијам ову награду јер мислим да 'Београђанке',  без обзира на то што причају из женског рода и што је језик тих јунакиња пратљив, нису књига пуна срећних завршетака. Драго ми је што постоје неке поетичке сродности између Кароља Сирмаиа и моје незнатности, можда далеке, али боље и далеки дођак него потпуни незнанац", рекао је захваљујући на награди Маројевић.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...