Нова збирка поезије Ђорђа Сладоја

Промоцијом у Народној библиотеци "Данило Киш" песник Ђорђо Сладоје представио је књижевној јавности у Србији нову књигу поезије Силазак у самоћу. „Пре четрдесет година дошао сам у Врбас и добио награду на седмом Фестивалу поезије младих, далеке 1975. године. Овом новом књигом улазим у другу песничку младост и ово је прва њена промоција, баш у Врбасу“, обратио се окупљеним љубитељима поезије у читаоници библиотеке песник Сладоје.

Отварајући песничко вече, Бранислав Зубовић, библиотекар, истакао је да је Сладоје један од најзначајнијих српских песника, који је написао неке од својих најбољих књига у Врбасу. Уз то што је био победник Фестивала поезије младих, током деведестих, у најтежим временима, Сладоје је био и секретар песничке смотре и, према речима Зубовића, није дозволио да Фестивал изгуби значај.

"Сладоје пише рафининираним духом, његова поезија говори о судбини српске поезије, она је заправо лакмус данашње поезије“, рекао је Желидраг Никчевић, књижевни критичар, истичући песникову моћну архаику и "филигранску мисао која његошевском амбиваленцијом не прећуткује савремену деградацију и нашу велику самоћу". "Сладоје је врхунски лиричар јер има врхунску лирску имагинацију којом описује и данашњу судбину поезије", рекао је Никчевић. Ђорђе Нешић, песник, говорио је о Сладојевом "силаску у самоћу" испосничког типа из које се песник диже да посведочи колико смо ниско пали - ова збирка је лирски запис о томе шта нас је снашло. "Сладоје у својим песмама говори о кризи поезије, трага за светим завичајем и удесом национа. За ову књигу песма може се рећи да је она литургијски снажна и да је гносеолошко и онтолошко поимање вере, коју смо данас чак дали под аренду", рекао је Нешић.

Ђорђо Сладоје је аутор неколико збирки песама. Песме су му превођене на више страних језика и заступљене у многим антологијама српског песништва. За свој песнички рад добио је бројне угледне награде, између осталих Змајеву награду, Дучићеву награду, Жичку хрисовуљу, награде „Бранко Ћопић”, „Лаза Костић”, „Душко Трифуновић”, „Шантићеву награду”, „Кочићево перо”, итд.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"