Спасоје Јоксимовић победник 47. ФПМ

Спасоје Јоксимовић, млади песник из Мајданпека, победник је 47. Фестивала поезије младих. Друга награда припала је песникињи из Босне и Херцеговине Енеси Махмић, а трећа Антониу Карловићу, песнику из Хрватске. Награда "Станко Симићевић" додељена је најмлађем учеснику финалне вечери ФПМ Милану Веселици, док је награда за најлепшу љубавну песму насталу у данима манифестације припала Анђели Пендић. Одлуке 47. Фестивала поезије младих донео је трочлани жири у саставу Перо Зубац, председник, Душан Стојковић и Бранислав Зубовић.

"У песмама Антониа Карловића да се препознати сведена емотивност Антуна Бранка Шимића и једноставност у лирском исказу на трагу најбољих хрватских песника", истакао је Зубац приликом доделе награде песнику из Хрватске, док је проглашавајући Енесу Махмић за добитницу друге награде, председник жирија напоменуо да је у "њеним песмама доминантно присуство пробране начитаности и лирске коресподенције са митским и ововременим тајнама светске историје". Образлажући одлуку да Спасоје Јоксимовић у свом четвртом наступу на финалној вечери ФПМ постане и лауреат, Перо Зубац је рекао да се посебна зрелост у његовој поезији "назире у разноликим тематским интересовањима песника, од дискретне полемике са могућим тумачењима Христа у данашњем свету, до једноставних и упечетљивих лирских сведочења о ововремености".

"Награда ми веома значи, посебно јер је Фестивал поезије младих потврда једног стваралачког пута и имена која су прошла кроз фестивал дуг скоро пола века, управо показују вредност манифестације. Не само у смислу поезије већ и живота који се тиче неких других области, пошто поезија никада не иде сама, већ руку под руку и са другим уметностима", рекао је Јоксмимовић. "Поезијом се не може мењати свет, али се може мењати онај индивидуални. Поезија је за мене константна потрага и комуникација, и са другим и са самом собом. Почаствована сам наградом јер се ради о најстаријем фестивалу за младе песнике у региону, а долазак у Врбас ме чини срећном јер сам имала прилику да се поново сретнем са пријатељима које сам упознала на разним фестивалима", рекла је добитница друге награде Енеса Махмић. "Први пут сам у Србији и Врбасу, први пут учествујем на конкурсу Фестивала поезије младих и веома сам срећан због награде. Импонује ми што су у образложењу жирија моје песме доведене у везу са делом Антуна Бранка Шимића. Да ми су ми само рекли - добро пишете, био бих одушевљен", није крио задовољство наградом и боравком у Врбасу Антонио Карловић.

"Наш фестивал је испунио очекивања по 47. пут. Били смо истинска искра културе и потврдили смо квалитет, и по гостима који су на посетили и по финалистима који су вечерас постали песници. То је оно што нас чини радосним и поносним, и даје нам наду да ка 50. Фестивалу поезије младих идемо сигурним корацима", рекао је Горан Лабудовић Шарло, председник Савета ФПМ. У музичком делу завршне вечери ФПМ учествовао је бенд Апсолутно романтично, а у једном тренутку за микрофон је стао и Перо Зубац, који је синоћ прославио 70. рођендан, и заједно са музичарима отпевао песму Душка Трифуновића Има нека тајна веза.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"