Отворена изложба "Уметност рашке школе"

У Музејској збирци Културног центра Врбаса синоћ је отворена изложба по називом "Уметност рашке школе" током које ће бити представљена дела из галерије Народног музеја у Београду. Посетиоци Музејске збирке имаће могућност да у наредном периоду виде српско фреско сликарство XIII века, дела тзв. рашке школе, као и макете манастира рашког стила у српској архитектури средњег века. Аутор изложбе која је, иначе, прилагођена и слепим и слабовидим особама, је Иван Кручичанин из Народног музеја у Београду.

"Велико је задовољство што Музејска збирка Културног центра у континуираној сарадњи са Народним музејом приређује изложбу која је први пут приказана 2012. године у Београду, а ово је јој прво приказивање ван матичне куће. Значај изложбе огледа се и у чињеници да је она намењена и особама са инвалидитетом. Ово наглашавамо да би смо истакли значај културе, без обзира на категорију њених корисника, али и обрнуто, да укажемо и на потребу да и особе са инвалидитетом имају могућност да кроз посебан унутрашњи доживљај, на примерен начин искусе један облик културне понуде. Једноставно речено, постојимо и због других, као што и други и другачији постоје и због нас, и у том међусобном обогаћивању изложба 'Уметност рашке школе' указује на вредности које су за заједницу у то време могле бити испољене само кроз уметност, а у каснијим вековима истој заједници су утрле пут цивилизацијског напретка", рекао је, између осталог, Рихард Хенгл, директор Културног центра Врбаса. Прилагођеност изложбе слепим и слабовидим особама огледа се кроз потписивање експоната и легенди Брајевим писмом и крупним фонтовима, као и контактом са гипсаним одливцима и макетама манастира.

Част да отвори изложбу имао је др Братислав Кажић, председник општине Врбас. Он је истакао да ова изложба по значају вишеструко превазилази локални карактер и задовољава интелектуалне радозналост свих оних које интересује култура и историја средњег века у Србији. "Значај ове изложбе указује да и у тешким историјским периодима постоје духовне оазе као облици не само легитимације, него и важности одређених народа на цивилизацијској мапи. Данас када је опстанак наслеђа српске духовност доведен у питање, морамо тога бити свесни више него икад", рекао је Кажић.

О изложби и сарадњи са Музејском збирком говорио је мр Бојан Поповић, управник галерије фресака Народног музеја. У пригодном програму отварања изложбе учествовали су чланови Студија рецитатора и хора Културног центра. Бројне окупљене је у име запослених у Музејској збирци, ангажованих на организовању изложбе, поздравила и ДрагицаВукотић, руководитељка ове јединице Културног центра Врбаса.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...