Фестивал "Куцурска жетва"

Festival Kucurska zetvaФестивал изворног стваралаштва Русина и других етничких заједница Војводине, "Куцурска жетва", који се већ две деценије узастопно одржава у Куцури, одржан је током протеклог викедна. Ова манифестација окупила је велики број културно уметничких друштава из Војводине и неколико земаља из окружења, који су својим програмима посетиоцима између осталог приказали и традиционалне жетвене обичаје. Највише пажње код публике је привукла традиционална косидба хлебног жита, које је затим везано у снопове и довежено у центар села где је преостали посао око њега обављен вршилицом из 1932. године.
    Током првог дана "Куцурске жетве", пред многобројном публиком целовечерњи концерт одржао је Фолкорни ансамбл русина "Куровчан" из Словачке, док је наредног дана ликовни критичар Давид Дако Кецман отворио изложба слика и скулптура уметника Серафине и Силвестера Макаија. У оквиру културног-уметничког програма Дечији амсамбл КУД-а " Жетва " имао је наступ "Дечије летње радости", а у вечерњим сатима одржан је концерт на коме је наступило осам војвођанских КУД-ова из Руског Крстура, Куле, Новог Сада, Ђурђева, Врбаса, Шида, Куцуре, као и из два града из Словачке.
Festival Kucurska zetva    Јубиларна манифестација "Куцурска жетва" и ове године, завршена је традиционалним "Торба балом" .
    Културно - уметничко друштво "Жетва", је заједно са покрајином, Националним саветом Русина, СО Врбас и осталим многобројним спонзорима орагизатор ове манифестације, на којој је и ове године био постављен русински, мађарски и српски етно столови са карактеристичним јелима за те националне заједнице на овим просторима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"