Отворена база "Центар"

Baza CentarНекадашња партизаска база "Центар" у улици Миливоја Чобанског у Старом Врбасу, једна од четири најстарије куће у Војводини, свечано је отворена протеклог викенда.
Како је истакла руководилац Музејске збирке Културног центра Драгица Вукотић, реновирањем и рестаурирањем овог значајног споменика Народноослободилачком рату, добијена је његова друга димензија, а реч је о културном туризму.
- У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, овој етно кући, која је стара око 200 година, враћен је првобитни облик. Реновирано је све, од темеља до крова који је урађен од трске, како је то некада и било, а ентеријер је испуњен старим предметима. Такође смо у кући до улице направили споменик револуцији, где се из поставке може много тога сазнати о борби против фашизма на овим просторима – рекла је Вукотић.
На отварању, многобројним посетиоцима обратила се етнолог и саветник Музеја Војводине Братислава Идвореан Стефановић, која је том приликом истакла да је радом запослених у врбаској Музејској збирци постигнут изванредан резултат. Етнолошки садржај у окућници, како је казала Стефановић, бацио је светлост и на карактеристике станишта и материјалне културе, коју су уживали стари Врбашани. Према њеном мишљењу, запослене у Музејској збирци, који су прибавили оригиналне предмете, дели само још један мали корак од аутентичног ентеријера с` почетка 20. века.
- Било би мудро учинити завршни напор на што прецизнијој реконструкцији, и уз помоћ овдашњих најстаријих житеља. Тиме се следи својеврсан принцип времеплова. То очување културне баштине везано је за туризам, а овде постоје сви услови за њихову непосредну спрегу. Архитектонска споменичка баштина и етнографски ентеријери непосредан су увид у значајно поглавље историјата антифашистичке борбе и опсежна су тематика у прилог неговања прошлости ради квалитетније будућности – истакла је Братислава Идвореан Стефановић.
Директор Културног центра Веселин Булатовић истакао је да су за уређење ове етно куће заслужни запослени у Музејској збирци, који су били истрајни у свом послу, као и доскорашња директорица КЦ Мира Миловић, те Музеј Војводине и Завод за заштиту споменика културе. Средства за ове радове, како је истакао Булатовић, обезбедило је Министарство за економију и регионални развој и локална самоуправа, с тим да је из републичког буџета издвојено 1.032.000 динара, док је 640.000 дато из општинске касе. Делом ових средстава извршени су и радови у Музејској збирци.
Домаћини су за ову прилику организовали програм у коме су учествовали чланови Студија рецитатора и Фолклорног ансамбла.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...