Иложба о подунавским Швабама

Музеј Војводине из Новог Сада и Музеј подунавских Шваба из Улма припремају изложбу о подунавским Швабама из Србије која ће бити представљена публици у неколико градова Војводине, у Немачкој и Аустрији. Стручњаци Музеја Војводине тим поводом су боравили у Музејској збирци Културног центра Врбаса да би пронашли документацију релевантну за ту изложбу, јер ће општина Врбас због великог броја Немаца који су ту живели, заузети централно место у пројекту.
    Виши кустос историчар у Музеју Војводине Веселинка Марковић рекла је новинарима да ће изложба бити посвећена суживоту Немаца и Срба на простору Војводине, а реализује се у сарадњи с Музејем подунавских Шваба из Улма.
    "Значај ове изложбе је веома велики јер ће први пут бити представљена историја подунавских Шваба на прави начин, почев од колонизације па све до њиховог одласка из ових крајева, с тим што ће акценат бити на међусобним односима Немаца и Срба", рекла је Марковићева.
    Историчарка уметности и саветница у Музеју Војводине Љубица Отић рекла је да ће на изложби бити представљено много материјала из Врбаса.
    "Врбас ће посебно место имати у представљању бачких Шваба, јер је градски центар имао велики број Немаца који су оставили изузетан траг на привредну и културну историју овог града", рекла је Отићева.
    Изложба ће у Новом Саду и у још неколико градова у Војводини трајати до 8. децембра, а како је речено, прилику да је виде имаће и потомци подунавских Шваба у Немачкој и Аустрији.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"