МАРИНА МЕЂЕДОВИЋ - ВрбасГас

    Mарина Међедовић
    Финансијски директор Ј.П. "Врбасгас"
    у разговору за vrbas.net
        

    Јавно предузеће „Врбас-гас“ испоручило је у првих десет месеци 2008. године скоро 12 милиона кубика гаса, нешто мање него у истом периоду претходне године. Потрошња енергента који је дуго важио за најјефтнији, смањује се већ другу годину заредом, највише због смањења потреба индустрија. Недавно повећање цене гаса додатно ће ограничити потрошњу овог енергена. О функционисању предузећа за дистрибуцију природног гаса у нашој општини, ЈП „Врбас-гас“, за vrbas.net говори Марина Међедовић, финасијски директор.

    vrbas.net : Како тече грејна сезона ?

    Међедовић: Грејна сезона тече без потешкоћа. Испорука гаса је континуирана и нема најава да ће доћи до несташица овог енергента. Не очекујемо повећање потрошње гаса у односу на претходну годину, превасходно због нове цене енергента, али то су делови пословања на које ми не можемо утицати. На наме је да обезбедимо довољне количине гаса, да редовно плаћамо обавезе према Србија гасу и тако нашим потрошачима обезбедимо снабдевање без икаквих условљавања и проблема. Нас посебан интерес је редовно снабдевање индустријских потрошача који у укупној потрошњи учествују са чак 90 одсто и не радује нас чињеница да је, у односу на претходну годину, дошло до малог смањења потрошње.

    vrbas.net: Колико износи нова цена гаса ?

    Међедовић: Од 15. октобра цена гаса за потрошаче у општини Врбас износи 38,48 динара, са ПДВ. Претходна је износила 25,22 динара за кубик и то је значајно поскупљење на које ми нисмо утицали. Ако се узме у обзир да је Србија гас као цену за крајње кориснике навела 34,61 динар, а да потрошачи у Врбасу плаћају 35,63, плус осам одсто ПДВ, онда то није велика разлика. Гас можда више није најјефтинији енергент, али ни други енергенти нису значајно повољнији јер је поскупљење гаса за собом повукло и поскупљење угља и дрва, а најављује се и поскупљење струје. У Врбасу имамо око 1.500 прикључака и у последње време мрежа потрошача се не шири у великом темпу. Кућна гасна инсталација највише се уводила онда када су многи запослени добили новац за акције великих индустрија, а сада је евидентан пад животног стандарда зауставио ове за домаћинства скупе инвестиције. Сигурно је да нам у корист не иде ни последње поскупљење и уверени смо да ће се тек сада потрошачи одлучивати за неке друге енергенте. Ми на ове проблеме не можемо утицати и остаје нам само да се надамо да ће се обистинити најаве да ће гас од Нове године појефтинити.

    vrbas.net : Да ли успевате да благовремено наплатите своје услуге ?

    Међедовић: Немамо никаквих проблема са наплатом потраживања код правних лица и њихова ажурност је за сваку похвалу, посебно када знамо да су они потрошачи чак 90 одсто гаса који испоручимо. Када се ради о физичким лицима увек имамо пад наплате у летњим месецима јер се људи једноставно опусте. Тако им се догађа да у грењу сезону уђу да дугом. Због тога морамо да наплаћујемо потраживања судским путем или да идемо на искључења, али не никада током грејне сезоне. У овом тренутку од домаћинстава потражујемо 2,2 милиона динара, без рачуна за октобар. Са друге стране, желим да похвалим пензионере који редовно исплаћују све своје обавезе. Од сваког дела пензије они уплате одређену своту за гас и догађа се да неки од њих у грејну сезону уђу са чак 30.000 динара претплате. На такав начин они лакше прођу кроз зиму, када су месечни рачуни знатно већи. Њихова ажурност заслужује наше поштовање.

    vrbas.net : Да ли предузеће планира ширење мреже у 2009. години ?

    Међедовић: Током 2008. године нисмо радили проширење мреже већ само прикључке на постојећој мрежи. Постоји могућност да у 2009. години градимо мрежу на негасификованој територији Бачког Доброг Поља, Змајева и Равног Села, али само под условом да обезбедимо новац из Националног инвестиционог фонда. Још један фактор утиче на наше планове а то је да ли ће Србија гас градити главну мерно-регулациону станицу, непходну за изградњу мреже у овим местима.

    vrbas.net : Колико кошта кућни гасни прикључак ?
    Међедовић: Кућни гасни прикључак кошта 77.162 динара. Уколико се обавезе плаћају у пуном износу остварује се попуст и прикључак тада кошта 61.733 динара. Цена од 77.162 динара може се платити на 12 једнаких рата, а уколико се клијетни одлуче на 24 рате тада прикључак износи 84.894 динара.
     

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...