Интервју: Др Братислав Кажић, председник општине Врбас

Dr Bratislav Kažić, predsednik opštine Vrbas

Др Братислав Кажић, председник општине Врбас, за интернет портал општине Врбас говори о резултатима рада у 2015. години, текућим проблемима и плановима за наредни период

vrbas.net – Из позиције човека одговорног за вођење локалне самоуправе, у каквом сећању Вам остаје 2015. година?

Кажић – Претходна година је протекла како смо и очекивали – уз бројне проблеме. И најављивано је да ће бити тешка, то смо сви осетили, то су осетили грађани Врбаса, то су осетили и запослени у јавном сектору. Знали смо да у 2015. години нећемо бити у могућности да надокнадимо оно што каснимо, и ја се овом приликом извињавам целом јавном сектору због кашњења њихових плата. Захваљујем се на стрпљењу онима који разумеју проблем, а по мало замерам онима који су своја права хтели да остваре путем суда, што није нелегитимно, али мислим да није коректно, јер сви знају какво смо стање затекли у општини у тренутку када смо дошли да вршимо власт.  

vrbas.net – Колико ће општини Врбас бити потребно времена да те дугове коначно исплати?

Кажић – Буџет општине Врбас није мали, износи више од милијарду динара. Уз све мере штедње, успели смо да вратимо један део дугова, али опет недовољно да би дошли до ликвидног стања и то неће доћи брзо. И држава функционише у отежаним околностима и морамо се ослањати на сопствене снаге. Као веома значајна помоћ консолидацији локалног буџета дошла је одлука Владе Србије да нам уплати 21 милион динара. Овим новцем смо исплатили заостале зараде запослним у јавном сектору, у највећем делу. Зараде се сада дугују запосленим у Јавном предузећу за превоз путника ’Врбас’ и у новом Јавном комуналном предузећу ’Стандард’, док су свима осталим у јавном сектору сада исплаћене новембарске зараде. Део новца који смо добили од Владе Србије коришћен је и за плаћање старих дугова по другим основама, који нас перманентно притискају и спречавају нормално функционисање. Није лако функционисати са минусом од више милиона евра, али надамо се да ће уз репрограм који смо договорили општина Врбас ући у стање нормалнијег функционисања. Са поносом могу да кажем да је уз мере штедње и одрицања свега, што доноси прилика када си на власти, дуг општинске управе смањен за 96 милиона динара.  

vrbas.net – Реализација којег пројекта вас је највише обрадовала у 2015. години?

Кажић – С обзиром да смо у тешкој ситуацији, не можемо да кажемо да смо урадили нешто епохално и капитално. Понашамо се у складу са могућностима, сервисирамо текуће пословање, узгред враћамо заостале дугове и покушавамо нешто да урадимо. Завршили смо напокон капелу у Куцури, инвестиција која је почела да се ради још 2007. године. Аутоматизацијом нашег водозахвата постали смо једна од ретких општина која грађанима испоручује здравствено исправну воду, а трудили смо се да цена те исте воде буде непромењена. У плану нам је да у овој години обезбедимо и житељима насељених места здравствено исправну воду. Такође, санирали смо тротоаре и објекте Предшколске установе ’Бошко Буха’ колико смо били у могућности. Преко ЈКП “Стандард” испоручујемо топлотну енергију, без повећаних цена, иако су у окружењу цене за грејне услуге повећане. Ако се са нечим треба похвалити то је да поред тешке финансијске ситуације, уз много обавеза, нисмо ниједном били у блокади.

vrbas.net – Зашто стоје радови на ЦППОВ?

Кажић – Надам се да смо успели да решимо проблем око централног постројења и да ће се ускоро наставити са радовима. Очекујем да ће 2016. година бити мало боља од претходне, и да је најтежа година за нама. Покушаћемо да уђемо у завршетак канализационе мреже у селима. Постоји могућност да за то добијемо бесповратна средства. У току наредне године планирамо да решимо јавну расвету у селима. Ако се све деси као што планирамо, а што не зависи само од нас, општина Врбас би 2016. године могла да постане градилиште и надамо се да ћемо у овој години обезбедити значајна додатна средства са виших нивоа власти. Један од главних задатака локалне самоуправе јесте да ствара добар амбијент за потенционалне инвеститоре и на разне начине се трудимо да неком од њих представимо Врбас као добро место за улагање.  

vrbas.net – Бројне општине ових дана број запослених у јавном сектору своде на меру коју им је прописала Влада Србије. Каква је ситуација у општини Врбас и колико ће људи због овог прописа остати без посла?

Кажић – За сада нисмо у проблему. За прошлу годину имали смо одобрену квоту од 858 запослених у јавном сектору, а толико запослених нисмо имали, већ око 810. Значи да се прошле године нисмо нашли у незгодној ситуацији да морамо да прибегнемо мерама рационализације на тај начин, јер то никад није лако. Сада чекамо, до марта, нову одобрену квоту из Министарства за државну управу и локалну самоуправу и онда ћемо знати да ли се тај број мења или не. У сваком случају, мораћемо да поступимо према захтеву, али ћемо прво ићи са анкетом о добровољном одласку са посла.  

vrbas.net – Како оцењујете локални буџет за 2016. годину? Хоће ли у њему бити новца за развојне пројекте?

Кажић – У оваквој ситуацији и буџет је конципиран веома строго и у основи је штедљив. Радује ме што смо и поред свега нашли начин да издвојимо пет милиона динара за реализацију Локалног акционог плана за запошљавање, како би кроз праксу и приправништво један број људи дошао до посла или стекао нова звања. Такође, добро је да смо буџетом за 2016. годину планирали и 17 милиона динара за субвенционисање пољопривредних газдинстава кроз програм субвенционисања камата на кредите. У ситуацији када морамо обезбедити средства да се бројне начине помогне социјално угроженим лицима, деци, ученицима, затим обезбеди нормално функционисање школа и забавишта, или помогне рад свих установа, није били лако изнаћи средства за све инфраструктурне пројекте.   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"