Мирослав Алексић,
члан општинског већа задужен за културу
у разговору за vrbas.net ...
 
    vrbas.net : Како теку припреме за 12. Европску смотру српске дијаспоре ?

    Алексић: Припреме за 12. Европску смотру српске дијаспоре улазе у завршну фазу, иако је до почетка манифестације остало нешто мање од два месеца. Сви органи и комисије које учествују у раду су конституисани, на челу са Општинским одбором смотре. Остварили смо изванредне контакте са матицом исељеника која се, заједно са Савезом аматера Србије, укључила у организацију, и ових дана разговарамо са Владом Републике Србије која би трбало да буде главни покровитељ скупа. Ово ће бити највећа икад одржана манифестација српске дијаспоре у матици, са више од 2.000 учесника. Савет доноси све важне одлуке за манифестацију и у њему седе представници друштава из свих држава. Нама је препуштен технички део посла, дочек, смештај, сценски услови и пратеће манифестације.

    vrbas.net : Ко све помаже организацију смотре ?

    Алексић: Поред општине Врбас, поднели смо захтеве за финансијску помоћ Секретаријату за културу и образовање ПИВ, Министарству за културу и Министарству за дијаспору Владе Републике Србије и очекујемо позитивне одговоре. Генерални медијски покровитељ требала би бити нека од телевизија које имају националну покривеност, док ће манифестацију у иностранству представити Франкфуртске новости. Треба рећи да се у организацији скупа град не размеће новцем и она неће коштати наше пореске обвезнике. Напротив, манифестација ствара услове да се заради, јер ће значајна средства остварити Културни центар и друге организације.

    vrbas.net : Када ће јавност бити информисана о тачном програму смотре ?

    Алексић: У току су припреме за штампање публикација смотре, од плаката, позивница, билтена, и свега другог што чини маркетинг манифестације, као што су мајце и качкети, а ускоро ће бити отворен и веб сајт. Обезбедили смо и просторије које ће два месеца припадати особама ангажованим на организацији. Веома брзо јавност ће бити обавештена о тачном програму мајске смотре.

    vrbas.net : Ко ће се све тих дана представити Врбашанима и њиховим гостима ?

    Алексић: Гости долазе из девет земаља Европе, Шведске, Француске, Аустрије, Немачке, Хрватске, Мађарске, Словеније, укупно 35 ансамбала. Ван такмичарског дела наступиће једнан ансамбл из САД и један из Републике Српске. У такмичарском делу смотре, у два дана, представиће се сви ансамбли и биће проглашени они најбољи. Вредноваће се играчки део, оркестарски део, ношње.

    vrbas.net : Шта све подразумева пратећи програм ?

    Алексић: Хтели смо да се Врбас не представи као штури организатор манифестације, већ да то буде једна недеља изворног фолклорног стваралаштва и свега што га прати. Предвидели смо наступе фолклорних ансамбала националних мањина које живе са нама, одржавање округлог стола о изворном фоклорном стваралаштву, изложбе ручних радова и народних ношњи, промоције српске народне кухиње и кухиња других народа, наступе музичких ансамбала. Очекујемо велико интересовање публике у граду али и у целој Војводини, и да Врбас ће тих дана бити центар фолклорног стваралаштва света. На тај начин ћемо верификовати и потврдити вишедеценијску традицију фоклорног стваралаштва у самом граду, и изванредне резултате наших фолклорних аматера. Смотра ће поставити нове темеље за будући рад фолклорних група у нашој општини и наша жеља је да град постане важан центар стваралаштва ове врсте. Било би штета да се уложени напор не искористи и за утемељење неких нових скупова ове врсте.

    vrbas.net : Има ли Врбас могућност да кроз манифестацију представи и друге своје могућности ?
    Алексић: Очекујемо да ће смотра Врбасу отворити врата према Европи јер је наша дијаспора веома важно везиво са другим земљама. Гости ће нам бити многи људи који се баве привредом и предузетништвом, који имају добре позиције у земљама у којима живе и могу да у наш град доведу инвеститоре. То је добра прилика да град представи своје могућности и предности и већ смо имали прве разговоре који су се односили на ту врсту сарадње. Као потврда тога служи и резултат посете наших аматера Ројтлингену. Већ сада је реализован један велики добротворни подухват. У овом граду у Немачкој прикупљено је 1.000 комплета постељине за Општу болницу у Врбасу. Они самоиницијативно настављају ову акцију и верујем да ће бити још добри вести за наш град. То показује све добре аспекте овакве манифестације.

 
vrbas.net    06.04.2007.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...