3. Сајам запошљавања

Sajam zaposljavanjaУ Врбасу је данас организован трећи Сајам запошљавања на којем је двадесетак фирми огласило потребу за више од 150 радника. Овога пута најтраженији су били квалификовани радници за потребе прехрамбене индустрије, највише месари и пекари, у складу са врстом индустрије која доминира Врбасом и околином. Сајам су организовали Национална служба за запошљавање и општина Врбас.
    „Циљ нам је да што више људи пронађе посао и ово је један од одличних начина да се две стране, незапослени и послодавци, нађу на једном месту и успоставе први контакт. За развој општине потребни су нам и једни и други, али задовољни, запослени условима рада и платама, а послодавци учинком новозапослених“, рекао је мр Жељко Лаиновић, председник општине Врбас.
    По први пут на овој врсти сајма појавила се и Агенција за посредовање „Панмарк“ из Подгорице. Они су на сајму у Врбасу покушали да пронађу раднике за послодавце у Црној Гори. „Имамо потребу за доста радника у туризму, угоститељству, грађевинарству и трговини. У Црној Гори се интезивно гради па су на потребни зидари, армирачи, молери, столари, руковаоци грађевинским машинама, али и инжињери и архитекте, све за познате послодавце. Радници који се одлуче на пут у Црну Гору имаће плаћен смештај и храну, а зараде ће им се кретати од 250 до 1500 евра, у зависности од конкретног радног места“, рекла је Мирјана Пауновић, рођена Врбашанка која живи у Подгорици.
    Друге фирме тражиле су рачуновође, комерцијалисте, технологе, раднике за кондиторску индустрију, кројаче, шиваче, конобаре, шанкере и многе друге профиле, и већина послодаваца прикупила је током два сата сајма на десетине радних биографија. Интересовање је било велико и многи млади али и старији Врбашани, обавили су јуче прве разговоре са могућим будућим послодавцима.
    „На овом сајму запошљавања имали смо мање заинтересованих послодаваца али постоје разлози за то. Две велика послодавца којима је седиште ван Врбаса и која су пре извесног времена инсистирали да се он одржи у нашем граду и потврдила своје учешће на њему, отказали су долазак у последњем тренутку, уз образложење да у истом тренутку врше селекцију будућих радника у својим фирмама. Други ограничавајући моменат вероватно је нестабилна политичко економска ситуација. Ипак, задовољство је што смо на сајму угостили агенцију из друге државе која доноси понуду о могућем запошљавању великог броја људи на сезонским пословима у Црној Гори“, рекао је Горан Калуђеровић, шеф Националне службе за запошљавање у Врбасу.
    Према његовим речима, и неки врбаски послодавци су прво потврдили па затим одустали од учешће на сајму, вероватно због неуређених радних односа у самим фирмама, јер се догађа да у истом тренутку поједине фирме проглашавају технолошки вишак а имају потребу за одређени квалификацијама.
    „Привреда Врбаса има потребу за радницима прехрамбене струке, као што су пекари, млекари и месари, а на евиденцији незапослених овога тренутка имамо само два пекара и три месара. Зато инсистирамо на формирању локалног Савета за запошљавање у ком ће се инсистуционално уредити ова област. У њему би активни били представници просвете, удружења предузетника, синдиката, локалне самоуправе, наше службе, како би регулисали тржиште радне снаге и почели да стварамо кадрове који су нам потребни“, рекао је Калуђеровић.

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...