Упозорење РХМЗ Србије на појаву грмљавине са градом

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење за подручје Србије на грмљавинске непогоде за четвртак, 27. јун. Очекује се веома нестабилно време са интензивнијим пљусковима са грмљавином, јаким и олујним ветром у зони пљуска и локалном појавом града, уз напомену РХМЗ-а да је тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити.

У четвртак, 27. јуна, године издато је наранџасто упозорења за Град Београд, Севернобачки, Западнобачки, Јужнобачки, Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски, Шумадијски, Поморавски, Подунавски, Браничевски, Борски, Зајечарски, Расински, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски управни округ.

С обзиром на прогнозу која предвиђа грмљавинске непогоде са пљусковима и градом као и већом количином падавина за кратко време (од > 20 1/m2 у периоду до 3h), ради се о опасним и веома опасним временским појавама, које су таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе. С обзиром на најављено, може се очекивати изазивање бујичних поплава, озбиљних тешкоћа у урбаним срединама (посебно проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима), проблеми у саобраћају и транспорту, могућа појава одрона и клизишта, одлагање већ планираних пољопривредних активности као и ризик од удара грома, што може довести до проблема у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризика од иницирања појаве ватре, проблема у телекомуникацијама. Могућа је штета на имовини и повређивање људи.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"