Почела манифестација "У славу Пушкина"

У Врбасу је отворена манифестација "У славу Пушкина", која се у организацији Друштва српско-руског пријатељства РОД, одржава од 6. до 8. јуна. Мнифестацију која укључује књижевне вечери, предавања, филмске пројекције и музичке наступе, отворила је заменица председника општине Врбас Тијана Алексић. Она је истакла да је је Врбас логичан избор за одржавање културне манифестације "У славу Пушкина".

"Врбас је град поезије у ком се одржавају два веома значајна књижевна фестивала: Фестивал поезије младих и Невенов фестивал деце песника. Пушкина многи сматрају оцем руске модерне књижевности. То нас доводи до још једне значајне везе. Овде, код нас у општини Врбас, у насељу Змајево, рођен је Алексије Везилић, отац уметничке поезије у Срба, у чије име општина Врбас додељује књижевну награду. Такође, овде у Врбасу се 27. годину заредом додељује престижна Виталова награда, за најбољу књигу написану на српском језику. На основу ових чињеница, грађани општине Врбас верују да је наша општина престоница песништва и књижевности. Осим тога, у општини Врбас живе 23 различите нације. То је наша велика снага. Наша мултукултуралност је наше највеће богатство које чувамо и негујемо, проналазећи у различитостима јединство и снагу заједништва", рекла је Алексић. Она је истакла да ће манифестација омогућити да се становници општине Врбас подсете богатог наслеђа Пушкиновог генија и да уживају у разноликости и богатству руске уметности и културе.

"Манифестација 'У славу Пушкина' подсетиће нас на дугогодишње пријатељство и сарадњу између наших народа', истакла је Алексић.

Првог дана манифестације посетиоци су имали прилику да виде изложбу "Сунце руске поезије: Пушкин у судбини руске емиграције у Краљевини Југославији", а у биоскопу "Југославија" приређен је концерт Иване Жигон под називом "Од прве до последње тврђаве православља: од Космета до Русије".

Другог дана манифестације, у петак 7. јуна у биоскопу "Југославија" одржаће се представа у част Пушкину, а у Јавној библиотеци "Данило Киш" промоција књиге: "Епске песме о три српска јунака из старе Херцеговине" Радислава Бјелице и Родољуба Ускоковића. Последњег дана манифестације 8. јуна такође у биоскопу, биће отворена изложба руских уметника и учесника Ликовне колоније "У славу Пушкина - Врбас 2024". Манифестацију затвара концерт руске озбиљне музике, романси, народне музике и рецитатора "Чаробни свет руске музике".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"