Традиционални музички инструменти освојили Врбас

Врбас је претходна три дана био домаћин III Интернационалног фестивала свирања на традиционалним инструментима. Презентовано је музичко и свирачко знање и наслеђе Војводине, Србије, али и многих других држава и народна света. Уз присуство извођачком делу тродневног програма, посетиоци су имали прилику и да учествују у едукативним радионицама.

"Наш циљ је да кроз ове фестивале сачувамо нашу традицију, да омладини отворимо пут да знају ко су, шта су и одакле су, али и да их упознамо и са традицијама других народа. Зато је фестивал и интернационални, са поносом могу рећи да из године у годину расте, да на њему гостују све бољи и бољи музичари, и сви траже да се врате у Врбас и следеће године, ако је могуће. Желим да кажем да без подршке општине Врбас, и покрајинских и републичких органа власти, фестивала не би било, колико год мој сарадник, композитор Марјан Бабић и ја добро тимски радили на организацији. Хвала и Фонду за Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, који, такође, подржава Интернационални фестивал", рекла је Драга Радовић, директорка фестивала, председница Центра за одрживи развој и друштвени прогрес "Нови пут".

Првог дана фестивала одржана су предавања етномузиколога и композитора др Димитрија Големовића и композитора Марјана Бабића, уметничког директора фестивала - на теме под називом "Традиционални инструменти" и "Изворни инструменти у народним предањима". Затим је суботу организован наступ Уличних свирача и радионица свирања на традиционалним инструментима, у ОШ "20. октобар", а последњег дана, у недељу, 02. јуна, Интернационални фестивал завршен је концертом музичара који су дошли са свих страна света. Своје знање и вештину музицирања на инструментима из давних времена, представили су музичари из Мађарске, Бугарске, Индонезије, Италије, Перуа, САД, Босне и Херцеговине, Црне Горе и земље домаћина Србије. 

Прилог ТВ Бачка

Прилог РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"