У Куцури одржан III Капушњик фест

За разлику од претходне године када је Капушњик фест остао у сенци великог невремена које је са зграде Основне школе "Братсво-јединство" однело кров, овогодишњи III гастро-туристички фестивал посвећен куцурском специјалитету од теста и киселог купуса, по топлом и сунчаном дану окупио је хиљаде Куцурана и њихових гостију из околних места. Уз подршку Туристичке организације општине Врбас, локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Куцура је поново демонстрирала толеранцију и хармонију складног живота свих својих становника, у којој се преплићу обичаји, културно наслеђе, навике и особености свих националних заједница, и које пред цело друштво и заједницу доносе најлепшу слику Куцуре и општине Врбас.

Овогодишњи, III Капушњик фест, заједно су организовали Туристичка организација општине Врбас, Актив жена КУД "Жетва" и КУД „Завичајно врело“, а отворили су га др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, и Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Бројне окупљене у центру Куцуре у име организатора поздравила је и Марија Златовић, директорка Туристичке организације општине Врбас. 

"Покрајински секретаријат за привреду и туризам је у претходне три године подржао више од 1.000 манифестација и оно што карактерише манифестације у Војводини је масовност посете. Годишшње манифестације у Војводини посети више од пола милиона туриста, од Егзита, преко Тамбурица феста, Завичајних дана у Суботици, све до Капушњик феста, и зато немамо дилему да ли треба подржавати манифестације. Прошлу годину смо завршили са 100 милиона динара подршке манифестацијама и мислимо да је то веома значајно. Настављамо у истом ритму јер мислимо да свако место треба да има своју манифестацију, свако место је посебан бисер и тај бисер само треба изнети на Сунце. Баш зато смо се договорили да куцурски Капушњик фест буде централна манифестација, уз Exit и Tour de Фрушка, коју ћемо представити на предстојећем Сајму туризма у Београду, на павиљону Покрајинског секретаријата за привреду и туризам", рекао је након отварања др Ненад Иванишевић.

Општина Врбас од првог дана безрезервно пружа подршку организацији ове и сличних манифестација.

"Већ трећу годину пружамо пуну подршку Капушњик фесту у Куцури, манифестацији посвећеној специјалитету свих Куцурана, али морам истаћи да нама није само храна заједничка. Нас спајају сви наши обичаји и наше посебности, ми живимо у складу и толеранцији, у међусобном уважавању, и то се лако може видети данас у Куцури. Заједништво је један од услова за даљи развој општине Врбас; данас смо пред зградом Дома културе у чију је реконструкцију Покрајинска влада уложила 11 милиона динара, и поред Основне школе са које је претходне године, баш за време Капушњик феста, невреме однело кров, али је и то одмах урађено, са само седам дана је обезбеђено 6,9 милиона динара и све санирано. Такође, ове године улажемо и 19,7 милиона динара у унапређење грејања школе, а како је општина Врбас 2024. прогласила за Годином културе, подсећам да ћемо после обнове свих домова културе у селима, и у Врбасу, након 35 година, добити ново позориште", рекла је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Веома активна Туристичка организација покушава на све начине да промовише туристичке потенцијале Врбаса и свих места у општини, а као једна од бољих шанси за то издвајају се поједине локалне манифестације, међу којима, према мишљењу многих посетилаца, Капушњки фест заузима посебно место.

"Туристичка организација општине Врбас и ове године организује Капушњик фест, трећи по реду, и договор још од првог пута је да време одржавања увек буде први викенд у фебруару. Највећа подршка организацији увек стиже од наших удружења која делују у Куцури, 'Завичајно врело' и 'Жетва', чије чланице праве све ове капушњик специјалитете. Ове године припремамо 1.600 комада и сви ће бити подељени посетиоцима. Циљ манифестације је да се село, традиционална јела, ручни радови, ношње свих народа и уопште начин на који се некада овде живело, представе и приближе нашим гостима", рекла је Марија Златовић, директорка Туристичке организације општине Врбас.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"