Председник Вучић обишао радове на брзој прузи кроз Врбас

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас завршне радове на изградњи железничког вијадукта у Врбасу. Представници кинеских извођача радова, компаније China railway international и CCCC најавили су током посете Вучића да ће цела брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена до краја 2024. године.

Вучић је изјавио да ће грађани, када буде отворена брза пруга од Београда до Суботице, за годину дана, моћи да стигну возом за само 75 минута из главног града Србије до Суботице, а када Мађари заврше своју деоницу, до Будимпеште за само два сата и 40 минута. Иначе, деоница између Врбаса и Новог Сада прелазиће се за 15 минута, што је посебно значајно за грађане овог дела Војводине.

"Ово су велике промене за грађане Србије, за нашу земљу у целини. Одмах да кажем да пре него што нам стигну додатни возови, а то је у марту 2025. године, имаћемо линију од децембра 2024. до марта на сваких сат времена. Један воз који иде сат и 15 минута, и други који иде сат и по, који стаје у станицама. Од маја имаћемо много чешће те возове на линији Београд - Суботица, а верујемо од марта 2026. да ћемо имати тако чешће возове од Београда до Будимпеште. Морамо да наставимо да радимо на унапређењу и кинеска компанија има изузетне референце за то", рекао је Вучић и додао да су ангажовани кинески извођачи једне од најбољих компанија из Кине које раде у Србији.

Како се чуло током посете Вучића, извођачи радова уложили су додатне напоре и повећале број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године. 

Председник Србије је изразио уверење да ће нова пруга много значити грађанима Врбаса. "Они ће сада моћи да добију посао у Новом Саду. Возом ће им то бити удаљено само 15 минута, а Београд - Нови Сад сада се стиже за 33, 34 минута. Много ће то значити за Врбас, што више развијамо инфрастуктуру и превоз", рекао је Вучић.

Представници кинеске компаније показали су Вучићу и два моста челично-решеткасте конструкције преко канала, које су изградили на овој прузи, радионицу у којој варе шине на безбедан начин, машинске склопове које полажу колосеке. Они су истакли да, осим градње инфраструктуре, доста пажње посвећују друштвеној одговорности и да су потписали уговоре са 55 српских фирми, запослили више од 200 српских радника. "Дирекно или индирекно запошљавамо више од 1.000 српских радника", рекли су представници кинеске компаније Вучићу.

 

fotografije: Pokrajinska vlada, Predsednik Republike Srbije

video: vojvodinauživo

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"