Одржана XXIV седница СО Врбас

Скупштина општине Врбас усвојила је данас, на XXIV заседању, Нацрт уговора о оснивању ЈКП "Регионални центар за управљање отпадом" Нови Сад.

Одлуком која је, према речима Тијане Алексић, заменице председника општине Врбас, у складу са стратегијама Републике Србије, предвиђено је успоставање регионалних депонија којима ће, као и процесом третмана отпадних материја за ово подручје, управљати регионално предузеће са седиштем у Новом Саду.
 
"На основу Програма управљања отпадом у Републици Србији за период од 2022. до 2031. године, којем је претходила Стратегија управљања отпадом за период од 2010. до 2019. године, Министарство за заштиту животне средине координирало је израду Програма остваривања континуитета у спровођењу политике у области управљања отпадом, и њеног усклађивања са прописима и стандардима Европске уније. Све је то резултат успостављања нових циљева ЕУ у управљању отпадом у оквиру 'зелене транзиције' и ради преласка на циркуларну економију. Регионални центри који су изграђени и који ће се градити широм Србије, донеће нов приступ у управљању отпадом, безбедно депоновање, превенцију настанка дивљих депонија, као и затварање и рекултивацију постојећих сметлишта", рекла је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. 

"Делатност предузећа требало би да буде третман и одлагање отпада који није опасан, управљање новом регионалном санитарном депонијом, транспорт отпада од трансфер (претоварних) станица до регионалне депоније, издвајање, сакупљање и сепарација искористивог отпада из комуналног отпада сортираног на месту одлагања, припрема или прерада секундарних сировина и пласман на тржиште секундарних сировина, развој и унапређење система за рециклажу, изградња потребних објеката и инфраструктуре и друго", чуло се током седнице.

Регионалном центру за упављање отпадом и оснивању истоименог јавног предузећа, уз општину Врбас, приступиће и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Град Нови Сад. У Новом Саду налазиће се регионална депонија, а у Врбасу и Бачкој Паланци предвиђена је изградња трансфер станица.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"