Врбас део LIID пројекта, обезбеђено 1,1 милион евра

Општина Врбас добила је 1,1 милион евра за унапређење саобраћајне инфраструктуре. Врбасу су средства одобрена у оквиру Програма развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалне самоуправе (LIID), који је данас представљен на конфренцији у Палати Србија. Овај програм градоначелницима и председницима 144 локалних самоправа у Србији представил су Председник Александар Вучић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Одобрених 1,1 милона евра општина Врбас ће употребити за реконструкцију постојећих и изградњу нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза, простора за јавни превоз, на основу пројеката које ће доставити Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Део новца може бити искоришћен за изградњу система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала, како би се повећала отпорност саобраћајне инфраструктуре на климатске промене. Поред тога, предвиђено је улагање у озелењавање саобраћајница, унапређење јавне расвете и унапређење система за управљање саобраћајем, регулисање паркирања и безбедности саобраћаја.

"Захваљујем Француској и Француској агенцији за развој и Светској банци за огромна средства која су издвојили за локалне самоуправе у Србији, а које морају да дођу до најбољих пројеката у интересу грађана", рекао је Вучић током свог обраћања. "Наставићемо да радимо и гледамо како и на који начин да помажемо, али имајте у виду да ситуација није једноставна. Искористите новац на паметан, мудар и одговоран начин", казао је Вучић представницима локалних самоуправа.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је носилац Програма развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалне самоуправе који се финансира у сарадњи са Светском банком и Француском агенцијом за развој, а циљ пројекта је унапређење капацитета локалних самоуправа за одрживо унапређење локалних путева и мобилности, као и укупне отпорности локалних самоуправа на климатске промене.

"Општина Врбас добила је у оквиру Пројекта Министарства више од 130 милона динара. Реч је и врло значајној суми, која ће нам помоћи да унапредимо квалитет живота грађана општине Врбас, кроз унапређење саобраћајне инфраструктуре и кроз инвестиције у унапређење заштите животне средине у области саобраћаја. Заједно са Владом Србије градимо бољи Врбас", рекао је председник општине Врбас Предраг Ројевић, по заврштеку конференције.

Министар Горан Весић је на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији, рекао да председник Александар Вучић и Влада улажу велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије.

"Пројекат укупне вредности од око 300 милиона долара још је један у низу пројеката који показују да Србија крупним корацима корача напред поштујући принципе равномерног и одрживог развоја. Чак 145 јединица локалне самоуправе добијају значајне износе бесповратних средстава који ће омогућити да реализују пројекте који ће имати снажне ефекте на унапређењу инфраструктуре, живота грађана и управљачких капацитета локалне администрације. Захваљујући визији и енергији председника Александра Вучића, Србија гради аутопутеве, пруге, фабрике као никада у својој историји. То су капитални инфраструктурни пројекти од националног значаја", рекао је Весић и додао да кроз ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"