Обезбеђено 7 милиона динара за енергетску санацију кућа

У Министарству рударства и енергетике потписан је уговор за реализацију мера енергетске ефикасности у општини Врбас вредан седам милиона динара.

“Енергетска ефикасност се тиче свих нас, не само државе и Владе, већ свих јединица локалних самоуправа, општина, градова, индустрије, привреде малих и великих предузећа. То је задатак у коме сви морамо да учествујемо”, истакла је је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, после уручивања уговора о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи, међу којима је и општина Врбас.

Према одредбама уговора који је потписала Тијана Алекић, заменица председника општине, за пројекте енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова у општини Врбас обезбеђено је по 3,5 милиона у буџета Министарства рударства и енергетике и из локалног буџета. Овај програм Министарство спроводи већ три године и подразумева помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, како би се кроз сарадњу и заједнички рад учинило што више на енергетској транзицији.

Пројекат ће трајати пет година, јавни позив биће расписан сваке године и очекује се да 50.000 домаћинстава уз субвенције примени неку од мера енергетске ефикасности а за то ће укупно бити издвојено 50 милиона долара уз помоћ Светске банке. "Трајаће пет година, сваке године ће бити слични позиви. Оно што је важно - нема рокова. Грађани немају рок за пријаве, позив је отворен целе године. Очекујемо да ће 50.000 домаћинстава да прими субвенције за шта је опредељено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком и другим финансијским институцијама", рекла је министарка.

"Свака подршка грађанима и реализација пројеката унапређења енергетске ефикасности у њиховим домовима доноси двоструку корист; вредне уштеде са свако домаћинство појединачно, и још вредније уштеде, бољу заштиту животне средине и рационално коришћење енергије за целу зајединицу. Општина Врбас учествовала је на свим досадашњим позивима Министарства рударства и енергетике, обезбедила средства у локалном буџету за ову намену, и има намеру да увек буде део овог важног програма", рекла је приликом потписивања уговора Алексић. 

Први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере. Предност имају општине које су најмање развијене и код којих је високо загађење. Оно што је такође важно је да нема рокова, јер је позив отворен целе године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"