Подељено 60 ауто-седишта за превоз деце

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју општине Врбас, у сарадњни са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, поделила је данас 60 ауто-седишта за правилан и сигуран превоз беба и мале деце у аутомобилима. Истовремено, за родитеље који су добили овај вредан поклон организовани су предавање и едукацију о правилној употреби ауто-седишта.

"Помоћу модела седишта и детета, просутнима смо демонстрирали правилан начин употребе ауто-седишта. Посебно је наглашено да све док је возило у покрету дете треба да седи у седишту правилно везано сигурносним појасом, на начин који обезбеђује највећу могућу заштиту у случају незгоде. Агенција за безбедност саобраћаја својим радом на активан начин доприноси већој безбедности деце и током године у сарадњи са локалним самоуправама континуирано спроводи едукације родитеља широм Србије о значају коришћења дечијих ауто-седишта и њиховој безбедној употреби", рекао је Филип Живковић из Агенције за безбедност саобраћаја, и истакао да је циљ ове и сличних акција обезбедити да сви родитељи користе ауто-седишта у возилима, а посредно до главног циља а то је 0 погинуле деце у саобраћају. Подела ауто-седишта организује се у свим заинтересованим локалним самоуправама, и према речима Живковића, сарадња са општином Врбас веома је интезивна и реализује се кроз више едукативних активности за све учеснике у саобраћају, од најмлађих до најстаријих. 

Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас и председница Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју општине Врбас, саопштила је да је из општинског буџета издвојено 450.000 динара за набавку 35 ауто-седишта за превоз деце од рођења до 36 кг тежине, док је 25 седишта које је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја, за превоз деце од рођења до 18 кг тежине.

"Заједно са Домом здравља 'Вељко Влаховић' и Поливалентном патронажом, у акцију су укључене труднице које су прошле кроз Школу за труднице ове установе, као и бебе рођене у мају и јуну. Деца највише страдају у својству путника у возилу, што значи да је одговорност на онима који их превозе. Кроз едукативне радионице желимо да практично покажемо како се правилно поставља седиште и како се дете везује у њему. Важно је да и полицијски службеници науче да на лицу места провере да ли је све урађено како треба, због чега је предавање било намењено и њима", рекла је Алексић.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, децу старости до три године око 70 процената родитеља превози у ауто-седиштима. Децу до пете године старости уз употребу ових седишта превози приближно половина родитеља. Похвално је што се последњих година ови проценти повећавају, а тиме и сама безбедност најмлађих. Како је речено на трибини, општина Врбас је у врху по степену употребе ауто-седишта. Ипак, постоје бројни пропусти и грешке које се чине приликом вожње деце у возилу, због чега су стручњаци из Агенције за безбедност саобраћаја посебно на њих скренули пажњу присутних.

 

 

       


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"