У току израда Локалног акционог плана за децу

У оквиру пројекта "Локалним дијалогом до системске бриге о деци", у Општинској управи Врбас одржан је састанак радне групе за креирање Локалног акционог плана за децу у општини Врбас, и представника Сомборског едукативног центра и Куцурског удружења младих, као партнера у пројекту. На састанку су представљени резултати истраживања и нацрт Локалног акционог плана за децу општине Врбас, саопштено је из ОУ Врбас.

"За потребе реализације истраживања о положају и потребама деце на подручју општине Врбас, радна група за израду 'Локалног акционог плана за децу општине Врбас од 2023. до 2027. године', у сарадњи са Сомборским едукативним центром, креирала је инструменте за истраживање и спровела истраживање за израду стратешког документа. Стручни тим који је обрађивао резултате истраживања из Сомборског едукативног центра чинили су: Ивана Бараћ, педагог, Ружица Ракинић, спец. педагог, Ивана Кулић, социјални радник, Милица Лугумерски, психолог, и доц. др Дејан Ђорђић, педагог и методолог истраживања.

Радна група је креирала четири упитника прилагођена профилу циљних група - упитник за родитеље, упитник за децу средњошколског узраста, упитник за децу виших разреда основних школа и упитник за стручњаке који раде са децом, као и сет питања за фокус групе.

Квантитативни део истраживања спроведен је путем анкетног истраживања на узорку деце основношколског узраста, деце средњошколског узраста, узорку родитеља и узорку стручњака, са засебним формама инструмената за сваку циљну групу. Инструменти су у себи садржавали питања отвореног типа, питања затвреног типа и питања комбинованот типа.

У склопу квантитативног истраживања обухваћено је 40 деце основношколског узраста (20 дечака и  20 девојчица, узраста од 7 до 10 година, од првог до четвртог разреда), од 11 до 14 година (од петог до осмог разреда), распоређених у 4 фокус групе; 183 деце средњошколског узраста (124 девојчица и 59 дечака, просечног узраста 16, 17 година, од чега 55 ученика из насељених места и 128 из града, пригодан узорак из Гимназије 'Жарко Зрењанин' и Средње стручне школе '4.јули'); 178 родитеља (48 очева и 130 мајки, 118 родитеља из града и 56 родитеља из насељених места, 10 родитеља деце са сметњама, 16 родитеља означили су да припадају осетљивим групама); 49 стручњака који раде са децом (45 жена и 4 мушкарца различитих занимања, узорком обухваћено највише наставника и васпитача).

У склопу квалитативног истраживања реализоване су три фокус групе. Првом фокус групом били су обухваћена деца која похађају Предшколску установу 'Бошко Буха' (укупно 40  деце узраст деце, 4-6 година.), вртићи 'Цицибан' и 'Бубица', реализатори: Бојана Јоцовић Делић, стручни сарадник психолог, и васпитачи Сузана Збућновић и Мирјана Бајагић. Фокус групе деце основношколског узраста је реализовала Сенка Мученски са сарадницима из ОШ 'Братсво једниство' из Куцуре", наводи се у саопштењу Општинске управе Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"