Горану Лабудовићу уручена Плакета "Александар Ристовић"

Добитник прве награде на IV конкурсу Песма о Чачку и плакете ''Александар Ристовић'' је песник из Врбаса Горан Лабудовић Шарло, одлучио је жири у саставу: академик Матија Бећковић, новинар РТС-а Бранко Станковић, песник Перо Зубац, проф. Слободан Николић, Драга Гавриловић и Дарко Млађеновић, испред организатора. Лабудовић је награду добио за циклус песама, од којих је једна о граду домаћину Чачку, престоници културе Србије, под називом ''Градац са осам кила среће''.

"У години када је Чачак престоница културе Србије, изузетно сам обрадован значајним признањем. У песми о овом граду поменуо сам Пуришу Ђорђевића и Мргуда Радовановића, које сам у своје време упознао у Београду, и друге тачке ослонца овог краја, и веома сам поносан на ову и остале песме које је жири похвалио и наградио Плакетом са именом великог Александра Ристовића", рекао је Лабудовић.

Жири је одлуку донео једногласно, а од ове године организатори, Алтернативна радионица ''Реч'', Културни центар Чачак и компанија P.S. Fashion, додељују плакету у спомен на свог суграђанина Александра Ристовића, песника, есејисту и уредника у београдским издавачким кућама "Младо поколење" и "Нолит". Ристовић је остао упамћен и као преводилац са француског језика, иза кога су остале књиге Шарла Бодлера, Клода Кампања, Алена Роб-Гријеа. Осим тога, био је и уредник и писац бројних уџбеника за основне и средње школе.

"Овом наградом Лабудовић је само потврдио високи реноме који у српским поетско-романескним круговима ужива скоро па тридесет година (почев од 1996).

Његова песма Градац са осам кила среће која већ у самом називу предочава неприкривену алузију на филм Чачанина Младомира Ђорђевића из 1980, а у којем глуми још један западноморавски кинематографски (Милутин Јевђенијевић), кроз асоцијативни, слободни стих, захвата одређену, новију историјску меру града о којем пева – његове житеље који се ретко, скоро никако, премда и те како заслужују, појављују као протагонисти урбаног пејзажа (бард локалне "револуције" Ратко Митровић, глумац Миодраг Мргуд Радовановић, потом Бранко В. Радичевић, „крајпуташ“ и мачиста у исто време, Радомир Михајловић који је добио мат у игри са њом, као и часопис Градац који одавно траје, али који тек са својим уредником Бранком Кукићем Чачку даје посебну културолошку димензију не само у Србији), али и неизоставне насеобинске топониме (Овчар и Каблар, Јелица и Морава) и плодове земље по којима се, хтели-не хтели, препознајемо (бестрна купина, чачанска родна и чачанска рана), иако, како пева Лабудовић, општа места, ако су гладна, поједу све пред собом...

Али, реч која излази из Чачка на све четири стране, преко четири планине, и која је одиста срж свега смисаоног, јесте онај неугасиви дух који господин Лабудовић као песник претпоставља свему временско-историјском и уздиже у чисту наду, у пробрани метафизички небески сплав (још једном Смак!) како би Градац са осам кила среће поново био оно што му се и у самом имену 'крије' – истински град. Искрене похвале песничким редовима Горана Лабудовића који нас је подсетио да Остају нам снови које дуго / нисмо сањали, и људи које дуго нисмо срели", наводи се, између осталог, у образложењу жирија.

Прилог: ТВ Лав плус

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"