Отворен 6. Равно Село Филм Фестивал

Пројекцијом првих филмова и концертом филмске музике, у четвртак је свечано отворен 6. Равно Село Филм Фестивал - међународни фестивал за редитеље првог или другог филма. Овим поводом председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са глумцем Лазаром Ристовским и председником општине Врбас Предрагом Ројевићем, обишао је нови Дом културе у Равном Селу, чију изградњу је финансирала Покрајинска влада са више од 237 милиона динара.

Реч је о новоизграђеном објекту, укупне површине 1.050 квадратних метара, на месту некадашњег Дома, који је изгорео у пожару 2016. године. Нови Дом културе одговараће потребама аматерске позоришне продукције, као и организације гостовања професионалних позоришта, приказивања филмских пројекција, одржавања позоришних и филмских фестивала и других манифестација. Објекат је подељен у четири програмске целине: сценско-гледалишни простор, који обухвата позорницу са гледалиштем капацитета 223 седишта, кабине за режију светла, звука и пројекцију филмова, као и магацин декора, костима и реквизите, помоћни простори гледалишта, простори за запослене и извођаче и технички простори.

"Култура је најважнија нит која нас повезује, баштини, која нас држи. Она је нешто што увек, у сваком сегменту живота, мора бити кључни беочуг у ланцу очувања једне нације и духовности. Овде ћемо у будућности видети уметнике из различитих бранши, међу њима и писце, књижевнике, песнике, који ће младе људе из Равног Села и околних места уводити у тајне језика, у симболе, поруке, у све оно што наша књижевност и уметност уопште јесте. Широм Војводине смо започели овај важан посао за нашу културу, јер желимо да локални уметници и ствараоци, млади пре свега, остану у својим срединама, да стварају, и да на тај начин чувају локалну и националну културну баштину", рекао је председник Мировић након обиласка Дома културе. Он је подсетио на то да је нови Дом културе изграђен на основу идеје Лазара Ристовског, а подржали су је бројни уметници, који су овај пројекат учинили видљивијим, међу којима су Раде Шербеџија и Радош Бајић.

Председник је нагласио да је, поред Равног Села, у јужној Бачкој у току или је завршена, реконструкција домова културе и културних центара у многим местима. При крају је обнова домова културе у Ловћенцу и Србобрану, ускоро почиње реконструкција Културног центра у Врбасу и Културног центра у Тителу.

"Дошли смо до циља захваљујући залагању председника Мировића и изградили смо нови Дом културе, а у наредним месецима инсталираћемо опрему. Желимо да овај Дом функционише са најбољим програмом – књижевним вечерима, биоскопским пројекцијама и позоришним представама", рекао је глумац и оснивач фестивала Лазар Ристовски.

"Наставак традиције значи да смо у претходних пет година организовали еминентни међународни фестивал. На овом месту пре шест година било је згариште, али смо ипак успели успешно афирмисати филм и многе младе глумце, који ће, надам се, у будућности бити добри као и Лазар Ристовски. Захваљујући подршци Покрајинске владе и председника Игора Мировића, саградили смо нов објекат, који ће бити место окупљања и афирмације културе и уметника. Верујемо да ће Фестивал из године у годину имати све већи значај. Општина Врбас ће наставити са подршком овој и другим културним манифестацијама, јер су од великог значаја за даљи развој културе“, изјавио је председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Овогодишњи Фестивал је оријентисан ка младима. Први пут ће у оквиру фестивала бити организована радионица анимираног филма за ученике основних школа, као и панел „Филмски фестивали – платформа за сусрете и сарадњу филмских стваралаца и публике“, који ће окупити представнике најзначајнијих филмских фестивала у земљи.

По традицији, фестивал има главни и студентски програм, а прво остварење које ће публика, из избора селектора Драгана Јеличића имати прилику да види је „После сунца” Шарлоте Велс, шкотске редитељке која живи и ради у Њујорку.

Званично је фестивал отворио „Индиго кристал” Луке Михаиловића, а у главном програму су још британски  филм „Све док ме се сећаш” Селин Џонс, затим домаћа остварења „Мања” Николе Кончаревића, „Кома” Петра Јаконића, „Овуда ће проћи пут” Нине Огњановић, „Траг дивљачи” Ненада Павловића, „Пуним плућима” хрватског синеасте Радислава Јовановића Гонза, „Тиха девојчица”  ирског писца и редитеља Колма Барејда, те „Плави кафтан” Мерјам Тоузани, копродукција Француске, Марока, Данске и Белгије.

У оквиру студентског програма и ове ће године новосадска Академија уметности биће домаћин колегама са Академије у Бања Луци, па ће публика имати прилику да види и најновије селекције студентских фикмова ове две високошколске установе.

Организатори су најавили и селекцију „Кратких 100 минута”, у оквиру које су одабрани документарни филмови који су привукли велику пажњу критике и јавности у претходном периоду. Гост селектор тог сегмента РСФФ је редитељ и продуцент Игор Тохољ. Он је одабрао укупно девет краткометражних документараца и распоредио их у два програма у укупном трајању по 100 минута. Из домаће продукције то су остварења „Јуче није оно што никада нијке било” Николе Николића и Николе Топаловића, „Споменик” Милене Петровић, „Мој црвени филм” Ненада Пржуља, „Живот даске” Леона Ларикија и „Свачија унука” Светлане Ћопић, уз „Хоћеш ли ме погледати” Схули Хуанг (САД), „Кад ће проћи зима 2022” Хане Трофимове (Украјина), „Март: Сећања” Фирата Јучела (Турска) и „Садио” Симона Јохансена и Стефена Стубагера. Филмове из главног програма ће оцењивати жири који творе глумица Милица Томашевић, драматург Коста Пешевски и редитељ Салиј Салији Салини, док ће о најбољим остварењима из студентске и селекције „Кратких 100 минута” одлучивати Огњен Ракчевић и Дејан Дабић. 

Прилог РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"