Врбасу подршка кроз Програм "EU Exchange 6"

Општина Врбас једна је од 33 локалне самоуправе у Србији којој је додељен пакет стручне подршке у оквиру Програма "EU Exchange 6 - Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији". Свечана церемонија поводом доделе одржана у Министарству финансија, а уговор у име општине Врбас потписала је Ивана Крезовић, начелница Општинске управе. Општини Врбас припао је пакет подршке који се односи на успостављање и унапређење система финансијског управљања и контроле.

"Министарство финансија препознало је значај јачања локалних буџета. У претходном периоду интензивно смо се бавили њиховим праћењем, како у делу планирања, тако и у делу извршења. Чини ми се да смо свест о томе подигли на виши ниво. Локалне самоуправе нису изоловано острво већ су део великог система", рекао је државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић. Како је истакао, оне су у буџетском и статистичком смислу део такозване опште државе и додатно добијају на значају, поготово од почетка ове године када је усвојен нови сет фискалних правила, при чему свака локална самоуправа директно утиче на показатеље који се сачињавају и упоређују са свим релевантним земљама у Европи и у свету. "С једне стране смо у потпуности усмерили пажњу на контролу онога што се дешава у локалним самоуправама, како се планирају буџети, а са друге смо пробали да се прилагодимо свакодневном животу, и прописе прилагодимо како би и вама у локалним самоуправама било једноставније да креирате буџете у смислу дефинисања дефицита", рекао је Стевановић.

Наводећи да је планирање суштинска фаза, он је навео да му је драго што је код локалних самоуправа промењена свест и да сада буџете и расходе планирају у другој фази, односно да најпре крећу од сагледавања прихода, јер приходи су оно што могу да потроше, а тек онда долазе до расхода, односно до тога како могу да расподеле приход. "Све већи број општина сачињава буџете у складу са инструкцијама које нису само слово на папиру, већ су резултати озбиљних активности које Министарство финансија ради", рекао је Стевановић и захвалио ЕУ на спровођењу овог битног пројекта.

Шеф сектора Два операција Делегације ЕУ Мартин Клауке истакао је значај локалних самоуправа. "Локалне самоуправе су најближе грађанима, оне им пружају услуге, оне су те које раде на креирању политика на локално нивоу, спроводе их, самим тим су задужене и за локални економски развој. У том смислу велико је задовољство што можемо да сарађујемо са вама", рекао је Клауке.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"