Уручени кључеви 14 новоизграђених станова избегличким породицама

У Врбасу су данас уручени кључеви од 14 новоизграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9. Укупна бруто површина зграде је 1.098 м2, а вредност радова износила је 596.222,13 евра.

Догаћају су присуствовали Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Јасна Бјелица, чланица Општинског већа задужена за социјална питања, Герхард Салзер, представник Делегације Европске уније у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, представници других државних и међународних организација и институција.

"Регионални стамбени програм у Србији има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 најугроенијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Комесаријат за избеглице и миграције је много урадио у пружањ помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима. Наравно, најзначајнији резултати су у вези са стамбеним збрињавањем, у оквиру овог програма корисницима је до сада додељено укупно 7.101 стамбено решење, а када говоримо о Врбасу укупно је додељено 266 стамбених решења, од тога 69 путем регионалног стамбеног програма. Данас је важан дан за 14 породица које су коначно дочекале свој нови дом. Комесаријат за избеглице и миграције ће наставити одговорно да брине о свим угроженим лицима која су морала да напусте своје домове, до краја овог пројекта који се завршава 30. јуна збринућемо још око 300 породица", рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Јасна Бјелица, чланица Општинског већа задужена за социјана питања, истакла је за vrbas.net да је данас је важан дан за општину Врбас.

"Данас се 14 избегличких породица усељава у нове станове, овде у Врбасу, у насељу Виногради, у улици Јосифа Панчића. Ова предивна зграда, изграђена у оквиру Регионалног стамбеног програма који је реализован у сарадњи Европске уније, Комесаријата за избеглице Републике Србије и општине Врбас, од данас ће бити дом 14 породица избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине. Захваљујући Европској унији у градњу објекта инвестирано је више од пола милиона евра, а општина Врбас је обезбедила и опремила локацију за градњу и спровела конкурс избора корисника станова. Породице којима данас уручујемо кључеве прогнане су из својих кућа. Данашњим уручењем кључева оне завршавају своју избегличку епопеју и отварају нову, лепшу и срећнију страницу у свом животу", рекла је Јасна Бјелица.

Општина Врбас је од 2016. године, у сарадњи са Владом Србије и Комесаријатом за избеглице, кроз разне програме омогућила решавање стамбеног питања за 113 избегличких породица.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводе су уз подршку ОЕБС-а УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највечи донор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"