Ископавања на налазишту Чарнок

Ових дана настављена су ископавања на археолошком налазишту из бронзаног доба Чарнок, која већ неколико година на овом локалитету врше Марија Јовановић и Небојша Станојев, стручњаци Музеја Војводине, уз помоћ Весне Гргуревић, археолога врбаске Музејске збирке.
    Према речима Марије Јовановић, ове године радови на Чарноку ће трајати свега десетак дана, а основни разлог за тако кратко ангажовање на овом врло значајном археолошком налазишту је новца.
    „Ограничена средства која су одобрена ове године за Чарнок биће довољна само да затворимо једну од сонди које смо отворили још 2005. године и да на њој завршимо истраживачке радове. Ради се о сонди у којој су нађене три минијатурне пећи које су највероватније служиле за сушење мањих количина жита. Оне су раритет за ова подручја јер су до сада налажене углавном велике керамичке пећи за те намене", рекла је Марија Јовановић.
    Последњи ископани предмети из овог вишеслојног келтског утврђења из I века нове ере, стари су више од 2.000 година. Предмети који су пронађени током последњих ископавања пренети су у Музејску збирку у Врбасу, где се врши конзервирање и рестаурација.
    “Чарнок је келтско утврђење из првог века п.н. ере и један је од најбоље очуваних локалитета у Бачкој, који потврђује да су у то време овде живели Скордисци, келтско племе. Истраживања на Чарноку, мада сондажног карактера, омогућила су да се проникне у технику градње утврђених насеља у Бачкој. Поред самог бедема који чини једну зону, налазе се још две зоне у унутрашњости насеља. Једна са објектима уз сам бедем, а друга је средишњи простор који је у ствари био житни трг, на којем се обављала трговина. Материјали до сада пронађени у истраженим стамбеним објектима су карактеристични керамички облици латинског порекла - сива глачана керамика, питоси, псеудокантароси и слично”, рекла је Весна Гргуревић, археолог Културног центра Врбас.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...