Обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе

Полагањем венаца на четири спомен обележја, представници општине Врбас, појединих удружења грађана и политичких организација, обележили су данас 09. мај - Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

Венце на Спомен костурницу на Градском гробљу, Споменик палим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године, Споменик погинулим војницима Црвене армије, те Споменик палим борцима Народноослободилачког рата и жртвама фашизма у центру Врбаса, положиле су делегације општине Врбас, Општинског одбора СУБНОР-а, Удружења српско-руског пријатељства "Род", и локалних одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Српске радикалне странке.

"Данас 78. пут од капитулације Хитлерове Немачке 1945. цела Европа обележава Дан победе над фашизмом и 73. Дан Европе, у знак сећања на Шуманову декларaцију, први документ на путу европског уједињења. Ми грађани општине Врбас сваке године поносно стојимо на месту које симболизује подвиг палих бораца који су дали животе за слободу Врбаса, за слободу Србије, за слободу Европе.

То је велика жртва. И још већа победа. И велико наслеђе ком смо дужни да се клањамо. Да га се сећамо и да сећањем обнављамо истину о данима када су смрт, патња и понижење претили човечанству, да изнова афирмишемо победу добра над злом. Дужни смо да нашој деци причамо о нашим прецима који су у нашу слободу узидали своје животе.

Данас смо полагањем венаца показали да смо достојни изузетног наслеђа наших предака. Показали смо своју дубоку приврженост антифашистичким традицијама. Потврдили смо своју приврженост узвишеним благословима мира и слободе и своју одлучност да предано наставимо да градимо мир и да развијамо и унапређујемо нашу општину.

Врбас с поносом обележава 9. мај. Врбас је Европска унија у малом, у нашој општини сложно живи више од 22 нације. У међусобној пажњи, слози, љубави и заједништву. Свако од нас зна колико је било тешко у Другом светском рату, и колико је било тешко изградити нови живот након његовог окончања. Овде је било једно од упоришта фашистичког окупатора. Али овде, код нас функционисала је важна слободарска база отпора. Овде су одштампани 2. и 3. двоброј Слободне Војводине. Овде су по завршетку рата свој нови дом пронашле породице храбрих бораца, учесника Народно-ослободилачког покрета из Црне Горе и других простора бивше Југославије. Као и сви народи и градови Европе, Врбас је снажно приграбио слободу која је наступила 9. маја, након пораза страшне пошасти фашизма.

И данашњим полагањем венаца ми смо још једном потврдили своје завештање да ћемо наставити да развијамо Врбас и да обновимо његов епитет Олимпа у равници. Ми градимо и унапређујемо нашу општину, пратећи убрзани темпо развоја Србије. Наше визије и планови посвећени су будућности. Али ми с великом пажњом поштујемо прошлост и њене вредности, а антифашизам представља најсветлију тачку у дугој историји наше општине. И као што смо у Другом светском рату имали снаге да ослободимо наше улице, наш град и нашу земљу од фашизма, тако ћемо снажно и предано наставити да обезбеђујемо услове за квалитетнији и бољи живот грађана Врбаса", поручио је у обраћању окупљеним грађанима Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"