"Мултиарт" против стигматизације особа са Аспергеровим синдромом

Врбаско Удружење "Мултиарт" које пружа подршку оболелој деци и особама са инвалидитетом и ретким болестима, као и FB група "Возачи великог срца", огласили су се поводом недавно изнетих ставова проф. Драгана Симеуновића о особама са Аспергеровим синдромом.

"У јутарњем дневнику РТС-а 04. 05. 2023. године и на ТВ Курир 05. 05. 2023. године, проф. Драган Симеуновић са ФПН у Београду, је особе са Аспергеровим синдромом означио као потенцијално насилне, без емоција, спремне на злочин. Овакве изјаве су не само нетачне, већ и изузетно штетне, јер стварају погрешну слику о особама са поремећајима из аутистичног спектра и додатно стигматизирају њих и њихове породице.

У контексту трагедије која се десила у основној школи у Београду овакви наводи су посебно опасни, што истиче и Друштво психолога Србије у свом саопштењу, као и стручна јавност и организације које се баве проблематиком особа са аутизмом.

Такође, сматрамо веома опасним ширење наступа проф. Симеуновића по медијима и друштвеним мрежама, што се граничи са промовисањем насиља", наводи се у саопштењу "Мултиарта".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"