Предавање "На матуру без аутомобила" у ССШ "4. јули"

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије реализовала је данас у Средњој стручној школи "4. јули" предавање из кампање "На матуру без аутомобила". Овим серијалом апелује се на матуранте широм Србије да за одлазак и повратак са матурских прослава не користе аутомобиле у својству возача. Кампања је намењена матурантима широм Србије, континуирано се спроводи од 2014. године и реализује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Управом саобраћајне полиције, Министарством просвете и Канцеларијом за борбу против дрога.

Како кампања има за циљ да укаже на ризична понашања младих у саобраћају, као и на последице тих понашања, са матурантима средњих школа у Врбасу разговарали су и особе која су преживеле саобраћајне незгоде услед којих су задобиле тешке телесне повреде и трајни инвалидитет. Са младима се разговарало о значају коришћења сигурносног појаса, штетности употребе мобилног телефона током вожње, последицама брзе вожње и вожње под дејством алкохола, али највећи утисак на присутне ипак су оставиле личне приче жртава саобраћајних незгода. О својим тешким искуствима говорили су Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа, који је као тинејџер остао у колицима након незгоде, као и Данијела Бабић, бивша ученица ССШ "4. јули", која се у сличној ситуацији нашла након тешке саобраћајне несреће при повратку са посла, у новембру 2016. године.

"Уколико млада особа са 20 година изгуби живот, чак 50 одсто шансе односи се на могућност да се то догоди у саобраћајној несрећи, а преосталих 50 одсто на разне смртоносне болести, елементарне непогоде и све друго. У последњих 30 година у Србије је у саобраћајним несрећама живот изгубило 30.000 људи. Време је да кажемо СТОП томе, јер изгубили смо један средњи град, изгубили смо један масован дочек спортских шампиона пред Скупштином Београда. У 2022. години у саобраћајним незгодама погинуло је 127 младих", поручио је окупљенима представник Агенције за безбедност саобраћаја. 

"У организацији Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас и наше школе, данас су представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали трибину у кампањи 'На матуру без аутомобила'. Славиша Савић испричао је своју животну причу како је са 17 година имао саобраћајну незгоду, а није имао возачку дозволу и није користио сигурносни појас у ауту, након које је остао непокретан. Младима је покушао да пренесе поруку да брза вожња, невезивање појаса, некоришћење кациге, употреба алкохола и након тога вожња, могу да промене живот из корена и да то нису врлине које треба да красе младе. Овом поучном и емотивном предавању присуствовали су матуранти IV-6, IV-7, III-5, III-8 разреда наше школе, матуранти Гимназије 'Жарко Зрењанин', бројни наставници ових школа, као и координаторка Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас Маја Мићуновић. На крају предавања ученици су могли да испробају 'пијане наочаре'. Желим да похвалим све наше ђаке јер су били добри и пажљиво слушали. Славишина порука - Ја нисам послушао никога, надам се да ћете ви саслушати мене, и Славишино - Али, на крају предавања, уз слику околности у којим сада наставља да живи, говори више од хиљаду речи", поручио је Драган Копривица, професор у ССШ "4. јули".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"