AgroLife за ефикаснију пољопривредну производњу

Информације које корисницима доноси нови сервис AgroLife, кључне су за увећање приноса у пољопривредној производњи. Зато је потребно убрзати процес дигитализације и са традиционалне прећи на савремену и иновативну пољопривредну производњу, речено је на завршном састанку пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем". Овај закључак формиран је кроз чињеницу да су прве метео станице које су постављене у Војводини и деловима Босне и Херцеговине, међу којима је и једна у Врбасу, креирале 620.500 препорука за ефикасније радове на њиви и мере превенције од појаве 117 болести и штеточина.

Док су метео станице у свету увелико део свакодневног живота фармера, код нас су још увек новина, због чега су НАЛЕД и компанија Telegroup, уз подршу Немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ, покренули трогодишње пилотирање система у земљама Западног Балкана. Постављена су 73 ова уређаја, који су увезани AgroLife апликацијом, са циљем да се прикупи већи број информација о употреби државног земљишта, како би се спречила даља деградација обрадивих површина које се дају у закуп.

"Врбас, Сомбор, Инђија, Бачка Топола и Суботица су прве локалне самоуправе у Србији које су добиле метео станице, а за нешто више од две године регистровано је укупно 3.500 корисника. Више од трећине чине закупци општинског земљишта, који сада путем AgroLife сервиса бележе све своје активности и на основу тога путем метео станица добијају препоруке када је време за излазак на њиву, ђубрење, наводњавање и заштиту од штеточина, што доприноси очувању квалитета земљишта и задовољству будућих корисника, јер је историја активности доступна и до годину дана уназад", рекао је менаџер за добру управу у НАЛЕД-у Стефанос Јокић. Општину Врбас на завршном састанку пројекта представљала је Миља Кнежевић, руководилац Одељења за пољопривреду Општинске управе Врбас.

AgroLife апликација, путем које пољопривредници прате сва дашавања и организују своју производњу, доступна је свима у web верзији и на Google Play-u, и потпуно je бесплатна за преузимање у својој основној верзији. За сваку парцелу коју обрађују, пољопривредници могу једноставно да уносе и прате податке о засадима, и имају прегледну слику о распореду пољопривредних радова.

"Кроз сарадњу са великим бројем пољопривредника и одговорних лица за пољопривреду из локалних самоуправа, значајно смо унапредили наше софтверско решење. Као и много пута до сада, испоставило се да су за развој технолошких алата најважније повратне информације које добијате од корисника, а у овом случају било их је у значајној мери, имајући у виду да је одржано више од 90 обука, тренинга и едукација. Кроз план одрживости и сугестије које смо добили од корисника и партнера, са великом дозом оптимизма улазимо у наредну фазу дигитализације у пољопривреди", истакао је Стефан Ђуровић, менаџер за развој пословања у Telegroup-u.

Пројекат је подржан од стране програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) и регионалног је карактера. Прве метео-станице постављене су у Србији, затим у још пет локалних самоуправа у Босни и Херцеговини, а процес дигитализације општинског управљања земљиштем имплементиран је и у Црној Гори. Пројекат је спроведен у све три земље у сарадњи са партнерима из Мреже за повољно пословно окружење (БФЦ мрежа), коју чине НАЛЕД, Привредна комора Републике Српске, REDAH и Привредна комора Црне Горе.

"ГИЗ је подржао овај пројект, јер смо желели допринети бољој контроли употребе државног пољопривредног земљишта од стране фармера закупаца. С обзиром да је то одговорност општинских органа у Србији и БиХ и надлежног министарства у Црној Гори, ставили смо фокус на њихове нове вештине повезане са дигитализацијом процеса праћења пољопривредних радова на издатим парцелама, бољу инфраструктуру у виду метео-станица и и унапређење ширег процеса издавања земљишта и начина извештавања о обради земљишта. Мислим да смо направили велики корак, заједно са свим партнерима, у циљу очувања квалитета земљишта и бољих приноса како за садашње, тако и за будуће закупце", рекла је пројектна менаџерка у ГИЗ-у Амира Омановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"