Откривена биста Божидару Жугићу у Бачком Добром Пољу

У Бачком Добром Пољу данас је откривена спомен биста Божидару Жугићу, инжењеријском поручнику Војске Краљевине Југославије, који је одбивши да се мирно преда мађарским окупатирима, погинуо 13. априла 1941. године у селу Гложан код Бачког Петровца. Овај херој из Црне Горе, са обронака планине Сињајевине, убио је на данашњи дан пре 82 године пуковника Хортијеве окупаторске војске, такође и команданта јединице којој је припадао и који је хтео да се преда, и тако се својим храбрим чином отпора уписао у листу бесмртних српских и црногорских јунака. Због храбрости и пожртвованости у одбрани земље Жугића је председник Србије Александар Вучић на Сретење ове године, постхумно одликовао Златном медаљом за храброст Милош Обилић. Бисту Жугићу израдио је вајар Љубисав М. Срдановић, јавности познат као аутор великог Споменика српским гуслама, који се налази на платоу испред храма Вазнесења Христовог у Врбасу. 

"Данас откривамо спомен бисту Божидару Жугићу, који је пре тачно 82 године, 13. априла, 1941. године, недалеко одавде у Гложану код Бачког Петровца, жртвовао свој живот, бранећи своју отаџбину. Бранећи слободу. Нема никакве сумње да је Божидар Жугић, потомак чувеног војводе Мића Жугића, обилићевски храбро жртвовао свој живот у нади да ће тај његов чин пробудити храброст у његовим саборцима, у његовом народу, и помоћи им да се одбране, да победе и извојују слободу. У послератној Југославији Жугићев херојски чин неправедно је био прећутан и заборављен. Та велика неправда је најзад исправљена. Председник Србије Александар Вучић, постхумно је ове године одликовао Божидара Жугића Златном медаљом за храброст Милош Обилић. Тиме је Жугић заслужено уписан у бесмртнике српског јунаштва, а свој допринос очувању сећања на овог хероја данас дају и Бачкопољци и сви други грађани општине Врбас", рекао је Ројевић.

Свечаном откривању бисте присуствовали су конзулка Црне Горе у Србији Невенка Ћировић, председник општине Жабљак Радош Жугић, председник Скупштине општине Жабљак Иван Поповић, представници локалне организације СУБНОР-а која је покренула идеју да се Божидару Жугићу подигне биста у Бачком Добром Пољу, као и представници Удружења Дурмитораца и Удружења Козака, бројни грађани.

Преносећи поздраве са Дурмитора и из Црне Горе, председник општине Жабљак Радош Жугић истакао је да осећа част што има прилику да као припадник братства Жугића и представник града из кога долази, буде део откривања бисте великом јунаку. "Изражавам велику захвалност и поштовање што ће од данас у Бачком Добром Пољу своје место пронаћи биста једног од најзнаменитијих Жабљачана и Дурмитораца. Сигуран сам да ће она дати додатну снагу везама Жабљака и Врбаса. Користим ову прилику да председника општине Врбас Предрага Ројевића позовем у званичну посету Жабљаку, јер знам да делимо исту жељу да продубимо и унапредимо сарадњу између наших општина", рекао је, између осталог, Жугић и захвалио се Бачкопољцима, Врбашанима и свим грађанима Србије за све што чине да се лик Божидара Жугића сачува од заборава. Он је овом приликом доделио захвалинице Пеку Вуковићу, Љубисаву М. Срдановићу, Предрагу Ројевићу, Вељку Миловићу, Милутину Влаховићу и Владу Вунићу за све што су учинили како би се идеја подизања спомен бисте Божидару Жугићу у потпуности реализовала.

Окупљенима су се током програма обратили и Вељко Миловић, председник СУБНОР Врбас, песници Мирослав Алексић и Благоје Баковић, гуслар Миљан Вујовић, Рајко Шљиванчанин из Удружења Козака.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"