Обележен Светски дан здравља

Поводом обележавања 07. априла - Светског дана здравља, Савет за здравље општине Врбас организовао је трибину на тему "Мислите о дијабетесу, смањите ваше ризике". Предавања о болести од које, како је речено, болује сваки десети становник општине Врбас, одржале су говориће мр сц. мед. др Драгана Балаћ из Института за јавно здравље Војводине, и др Бојана Копривица, специјалисткиња ендокринологије у Општој болници Врбас. 

"Фокус нашег предавања био је дијабетес који је у порасту, као и гојазност, зато што је гојазност већ пандемија. Гојазност може да доведе до дијабетеса који је исто у порасту у свим узрасним категоријама. Последњих неколико деценија у већи број гојазних особа оболевају од дијабетеса, ово саветовање је управо скретање пажње на то да треба здравије да се хранимо, више да се крећемо, да се на тај начин смањи број гојазних особа и самим тим смањи број оболелих од дијабетеса. Наравно да није све у стилу живота, улогу има и наследни фактор, али морамо скренути пажњу да начин живота и те како може да може да се развије дијабетес, иако нема генетских предиспозиција за то. Све више у саветовалишту где радим има жена које имају инсулинску резистенцију која може да буде увод у дијабетес. Оне особе које имају у породици некога ко је оболео од дијабетеса, требало би да се тестирају, а то важи и за гојазне особе без обзира да ли имају генетске предиспозиције или не", рекла је др Драгана Балаћ.

Мира Недић, чланица Савета за здравље Општине Врбас, истакла је да су трибини присуствовали запослени у Дому здравља и служби поливалентне патронаже, као и из установа социјалне заштите и удружења грађана.

"Сви они су истакли веома велики значај превенције дијабетеса. Истаћи ћу овом приликом једну реченицу коју често можемо чути - 'Са дијабетесом је лако ако знаш како'. А како са дијабетесом управо смо чули на овом предавању. Организована је и акција у градској апотеци у Врбасу, 07. априла на Светски дан здравља, у којој су грађани имали могућност да брзо и бесплатно провере ниво шећера у крви и добију савет о исхрани и начину контроле шећера у крви. Како бисмо стигли до што већег броја наших суграђана са корисним информацијама о очувању здравља, Савет за здравље општине Врбас је штампао флајере који се тичу превенције и ризика од дијабетеса. Савет за здравље оптине Врбас има своје гласило 'Здравствени билтен', годишње излази један број који обједињује све наше активности, као и активности свих здравствених установа социјалне заштите и цивилног друштва, међу којима је Црвени крст", рекла је, између осталог, Недић.

Презентације:

Прилог РТВ

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"