Општини Врбас 7,3 милиона динара за отварање ЈУМ

На основу јавног позива за расподелу средстава у циљу подршке локалним самоуправама и градским општинама за успостављање јединственог управног места - ЈУМ, Министарство државне управе и локалне самоуправе донело је одлуку да општини Врбас одобри 7,3 милиона динара за реализацију овог пројекта.

"На Јавни позив за расподелу средстава у циљу подршке локалним самоуправама и градским општинама за успостављање јединственог управног места, благовремено је и са потпуном документацијом конкурисало 27 јединица локалне самоуправе и градских општина. Општинска управа општине Врбас конкурисала је по овом јавном позиву за подршку за формирање и опремање физичког простора (грађевински радови, намештај и др.) и постизање одговарајућег степена техничке опремљености, односно набавку неопходних техничких средстава за реализацију пилот пројекта (софтвер за ЈУМ, ИТ опрема и др.) и додељен јој је износ од 7.300.000,00 динара за успостављање ЈУМ-а. Суштина је да овај новац буде утрошен за боље функционисање Општинске управе, која мора бити сервис и грађана и привреде.

Успостављање ЈУМ-а у Општинској управи општине Врбас доћи ће до повећања ефикасности и економичности у свим управним пословима, које обављају организационе јединице Општинске управе кроз смањење административног оптерећења, уз сарадњу са установама и јавним предузећима и другим органима, јер ће грађани само једним подношењем захтева и доласком у просторије општине моћи да остваре више права по истом основу захваљујући софтверу ЈУМ. Самим тим скраћује се време које грађани издвајају у остваривању својих права пред органом Општинске управе и долази до поједностављења процедура које су до сада грађани морали да поштују у остваривању својих права кроз подношење више захтева истовремено.

У процесу реформе јавне управе, Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је овај програм како би се грађанима пружиле боље и ефикасније услуге. Услужни центар, односно јединствени шалтер где се на једном месту примају захтеви странака који се решавају у управи, успоставља се са циљем да Општинска управа постане бољи сервис и да пружи бољу и квалитетнију услугу грађанима.

У Општинској управи у току је и реализација пакета подршке 'Унапређење квалитета и ефикасности у пружању услуга на локалном нивоу', коју Стална конференција градова и општина (СКГО) спроводи у оквиру пројекта немачко-српске развојне сарадње 'Подршка реформи јавне управе у Републици Србији у процесу приступања Европској унији', уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ). Једна од 11 локалних самоуправа која је потписала овај споразум у децембру 2022. године је и општина Врбас. Кроз пакет подршке обезбедиће се поједностављење компликованих поступака и процедура, професионално усавршавање службеника и увођења иновативних алата, усмерено ка остваривању јединственог циља, а то је да грађани буду задовољни услугама јавне управе", саопштила је Ивана Крезовић, начелница Општинске управе Врбас.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"