РТВ: Археолошка ископавања на територији општине Врбас

Археолошка екипа Покрајинског завода за заштиту споменика културе од средине децембра ради на арехолошким локалитетима у општини Врбас, пренела је Радио-телевизија Војводине. То су локалитети који су угрожени изградњом пруге, а које је претходно Покрајински завод за заштиту споменика културе лоцирао и уцртао на мапу како би пре грађевинских радова на тим локацијама била обављења арехолошка ископвања и истраживања.

На траси брзе пруге Нови Сад - Суботица на територији општине Врбас Покрајински завод за заштиту споменика културе уцртао је чак осам арехолошких локалитета који су угрожени изградњом пруге. Три се налазе у атару Змајева, а пет у непосредној близини Врбаса, рекла је археолог Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Ивана Пашић.

"Најстарији налази са ових археолошких локалитета потичу из неолита, односно, старости су неких 5, 6 хиљада година пре нове ере, а најмлађи су из средњег века, отприлике 10. или 11. века нове ере. На овим локалитетима имамо исписану читаву прошлост овог краја, од каменог доба, па до средине средњег века. Суштина наших радова јесте заправо да заштитимо те локалитете, да их истражимо, документујемо, да сакупимо сав археолошки материјал и да на тај начин ти делови локалитета који су угрожени изградњом заувек буду сачувани за будуће генерације".

На истраживањима у општини Врбас ради између 20 и 30 стручњака археолога и студената археологије, али и још стотину радника на пословима ископавања. Екипе ће у наредном периоду интензивније радити на археолошким ископавањима у атару Змајева где се налазе три локалитета.

Видео и фото: РТВ

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...