Подршка Владе мајкама за куповину прве некретнине

Закон о финансијској подршци породици са децом прописује могућност добијања новчаних субвенција за учешће у изградњи или куповини прве куће или стана. Подносиоци захтева су мајке чија су деца рођена од 01. јануара 2022. године. Подносилац захтева може да буде и отац, уколико је мајка детета преминула, саопштено је из Општинске управе Врбас.

Влада за сваку буџетску годину доноси посебну одлуку којом утврђује износ новчаних средстава за остваривање права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде.

Право може остварити мајка под условом да први пут стиче у својину кућу или стан на територији Републике Србије, да је кућа или стан, који су предмет учешћа у куповини, власништво продавца/продаваца и уписани у катастар непокретности без терета. Корисник права на новчана средства не може бити у крвном сродству са продавцем непокретности у првој линији до било ког степена, а у побочној линији закључно са другим степеном, као ни у тазбинском сродству закључно са првим степеном праве линије или адоптивном сродству.

За изградњу куће која је предмет овог права, неопходно је да је земљиште на којој је планирана изградња непокретности власништво подносиоца захтева уписано у катастар непокретности без терета, и да је за предметну непокретност издата грађевинска дозвола у складу са прописима којима се уређује планирање и изградња.

Прикупљена документација са попуњеним захтевом се предаје у Општинској управи Врбас, Одељењу за друштвене делатности, II спрат, канцеларија број 5, службенику за правне послове Ивани Антић, након чега се формира предмет и прослеђује Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Комисији за доделу новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Потребну документацију, као и захтев, можете преузети ОВДЕ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"