Жетва пшенице у општини Врбас

PsenicaЖетва пшенице у општини Врбас завршена је на 80 одсто површина, а просечан принос износи 5,6 тона по хектару, саопштио је Ђорђије Поповић, представник Одељења за привреду Општинске управе у Врбасу. Он је додао да је жетва јечма завршена пре неколико дана а да се приноси крећу око пет тона по хектару за озими, и 4,5 тона по хектару за пролећни јечам. У општини Врбас пшеница је заузимала 8.070 хектара, а јечам 2.440 хектара.
    Иако задовољни приносима и посебно квалитетом рода који није забележен у последњих десетак година, пољопривредни произвођачи нису задовољни откупном ценом овогодишњег рода. Компанија „Инвеј“ пшеницу откупљује тако што одмах исплаћује аванс од 14 динара, „Фиделинка“ из Суботице даје аванс од 13 динара, а „Дијамант“ из Зрењанина даје аванс од 15 динара, с тим да ће, како је речено, доплата бити извршена на основу цене пшенице која ће бити на тржишту 15. јула.
    Откупом се баве и задруге а Михајло Горановић из ЗЗ „Агроматица“ каже да је ова задруга до сада откупила 2.200 тона пшенице у Врбасу и да очекује откуп од 1.000 тона у Бачкој Тополи, с тим да ће род тамо бити смештен у силосима „Житка“.
    „Ми се надамо да ће цена бити виша, лично бих волео да цена буде бар 20 динара за килограм, јер ми живимо од коопераната и волео би да они буду задовољни. Иначе, жито је доброг квалитета, а пре кише хектолитарска тежина је износила чак изузетних 82,5 и 83“, рекао је Горановић.
    Пољопривредни произвођач из Врбаса Драган Сремачки истиче да још није одлучио да ли ће жито продати по садашњим условима. „С обзиром на поскупљење репроматеријала и на све већу цену горива, жито мора да кошта бар 18 или 19 динара, да би произвођачи могли да заснују нову производњу. Уколико не буде постигнута ова цена, нема шансе да ћу и догодине сејати пшеницу“, каже Сремачки.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...