Жетва пшенице у општини Врбас

PsenicaЖетва пшенице у општини Врбас завршена је на 80 одсто површина, а просечан принос износи 5,6 тона по хектару, саопштио је Ђорђије Поповић, представник Одељења за привреду Општинске управе у Врбасу. Он је додао да је жетва јечма завршена пре неколико дана а да се приноси крећу око пет тона по хектару за озими, и 4,5 тона по хектару за пролећни јечам. У општини Врбас пшеница је заузимала 8.070 хектара, а јечам 2.440 хектара.
    Иако задовољни приносима и посебно квалитетом рода који није забележен у последњих десетак година, пољопривредни произвођачи нису задовољни откупном ценом овогодишњег рода. Компанија „Инвеј“ пшеницу откупљује тако што одмах исплаћује аванс од 14 динара, „Фиделинка“ из Суботице даје аванс од 13 динара, а „Дијамант“ из Зрењанина даје аванс од 15 динара, с тим да ће, како је речено, доплата бити извршена на основу цене пшенице која ће бити на тржишту 15. јула.
    Откупом се баве и задруге а Михајло Горановић из ЗЗ „Агроматица“ каже да је ова задруга до сада откупила 2.200 тона пшенице у Врбасу и да очекује откуп од 1.000 тона у Бачкој Тополи, с тим да ће род тамо бити смештен у силосима „Житка“.
    „Ми се надамо да ће цена бити виша, лично бих волео да цена буде бар 20 динара за килограм, јер ми живимо од коопераната и волео би да они буду задовољни. Иначе, жито је доброг квалитета, а пре кише хектолитарска тежина је износила чак изузетних 82,5 и 83“, рекао је Горановић.
    Пољопривредни произвођач из Врбаса Драган Сремачки истиче да још није одлучио да ли ће жито продати по садашњим условима. „С обзиром на поскупљење репроматеријала и на све већу цену горива, жито мора да кошта бар 18 или 19 динара, да би произвођачи могли да заснују нову производњу. Уколико не буде постигнута ова цена, нема шансе да ћу и догодине сејати пшеницу“, каже Сремачки.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"