Градско гробље све уређеније, у понуди нова услуга

Управа и радници Градског гробља, које послује у саставу ЈКП "Комуналац", окончали су неколико веома важних пројеката и послова уређења и модернизације простора на ком почивају покојници. Набрајајући само неке од радова, Миљан Вујовић, руководилац Градског гробља, истакао је да је завршена изградња великог дела ограде гробља, затим хидроизолован и обновљен кров капеле, асфалтиране стазе, проширен пословни простор, уређени улази у гробље, чак и понуђена једна нова услуга и то по први пут у Србији.

"Мислим да је најбитнија ствар коју смо успели урадити асфалтирање стаза кроз гробље, што није рађено скоро 40 година. Било је неопходно да то урадимо, гробље се проширило и успели смо да спроведемо нову стазу до краја гробља. Сада се сваком гробном месту може прићи у било којим временским условима. Лим на крову капеле је замењен, уз хидроизолационе радове, и то по први пут од како је објекат подигнут. Изграђена и једна додатна канцеларија и магацин за опрему и алат. Велики и важан посао било је уклањање двадесетак више деценија старих стабала, која су претила да падну на споменике. Сечењем само великих стабала и уклањањем оштећеног зида, спречили смо евентуалну штету од 30 до 40 милиона динара, која се могла јавити њиховим обрушавањем. Било је угрожено педесетак споменика и сва штета која би се јавила у том случају ишла би на наш рачун", рекао је Вујовић, и додао да је током године простор гробља покошен чак 14 пута, иако су уговором предвиђена четири кошења. Истовремено, са 400 ружа проширен је велики ружичњак на улазу у гробље.

Према речима Вујовића, важна новина у понуди Градског гробља, покренута у сарадњи са приватним партнером - COMEMORIAL - је могућност да се гробна места обележе QR кодом.

"Нека гробна места већ су обележена и тако се лагано ствара дигитална база података сахрањених особа, као и прецизна мапа гробља. Партнер нам је обезбедио 500 кодова које ћемо бесплатно понудити корисницима, а у сарадњи са Градским музејем, Јавном библиотеком, као и са историчарима и хроничарима нашег града, потрудићемо се да овим кодовима, иза којих ће бити биографски и други подаци, обележимо гробна места знаменитих људи који оставили вредан траг у развоју целокупног друштва и сахрањени су на Градском гробљу у Врбасу. Те позиције могу бити и део неке туристичке понуде приликом обиласка нашег града. Мислим да је Градско гробље у Врбасу прво гробље које званично нуди ову врсту услуге у Србији", рекао је Вујовић.

Иначе, COMEMORIAL нуди могућност корисници сервиса да на једном месту сачувају "успомене на драге људе који нису више са нама, уз помоћ савремене технологије". "Основне могућности сервиса су: креирање меморијалне странице уз помоћ фотографија и личних успомена, простор за размену сећања и утисака са члановима породице и пријатељима о драгим особама, прецизно лоцирање гробног места уз помоћ навигације. Сервис нуди креирање персонализоване меморијалне странице, GPS локацију гробног места, Comemory Cloud (галерију фотографија), читуље и изјаве саучешћа директно са веб-странице, страницу са успоменама и сећањима, као и QR код који се поставља на надгробни споменик".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"