Дом здравља обележио Светски дан борбе против рака

Дом здравља "Вељко Влаховић" обележио је у суботу 04. фебруар - Светски дан борбе против рака. Овим поводом организована је посебна трибина о врстама овог обољења која најчешће погађају женску и мушку популацију, превенцији и важности редовних контролних прегледа и лечењу канцера. Ове године у току је нова трогодишња кампања у циљу смањења неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

"Овом трибином обележили смо Светски дан борбе против рака. Окупили смо се, пре свега, да би пружили подршку особама које се боре са овом опаком болешћу, као и да свим грађанима укажемо на важност превенције и редовних контролних прегледа, јер рак је излечив уколико се открије на време и благовремено крене са лечењем. Превентивне активности на овом плану током пандемије COVID 19 биле су ограничене због отежаног приступа болницама, али сада је све враћено у нормалне токове и можемо кренути у нове скрининг прегледе, о чему смо информисали грађане. Такође, говорили смо и о најчешћи облицима карцинома код нас, а то су карцином плућа, карцином грлића материце, карцином дебелог црева, карцином дојке и карцином јајника", рекла је Наташа Аларгић, главна педијатријска медицинска сестра Дечијег и школског диспанзера у ДЗ "Вељко Влаховић". Уз Аларгић, на трибини су говориле и др Сузана Богић Бановић, специјалиста опште медицине, Наташа Павлов, струковна медицинска сестра - бабица, и Миња Вучинић, струковна медицинска сестра.

Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи. Како показују истраживања, повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем. Пример су земље убрзаног економског развоја где су у прошлости најучесталији били малигни тумори који су последица инфекције. Сада се у овим земљама чешће јављају они типови малигних болести који се доводе у везу са стилом живота и који су учесталији у индустријски развијеним земљама. Превентивни програми у развијеним земљама довели су до значајног смањења стопа оболевања од неких локализација рака, као што су рак плућа и рак грлића материце, али нови подаци показују да се и даље већина земаља још суочава са повећањем апсолутног броја случајева малигних болести који се касно дијагностикују и захтевају дуготрајно лечење и негу.

Иначе, у Србије је на Светски дан борбе против рака означен и почетак националне кампање "Рак је излечив 2". Циљ кампање је проширити свест о томе да рак може да се излечи и спречи, те да је превенцијом могуће избећи чак 40 одсто малигних болести. Статистика каже да ће у будућности готово сваког на неки начин погодити малигна болест. Добро је што откривен на време може да буде потпуно излечен, може да буде преведен у хроничну болест која траје годинама и уз одговарајућу терапију омогућава добар или одређен квалитет живота. О здрављу треба мислити на време и кампања позива на промене лоших животних навика. Ако постанемо мало физички активнији, ако смањимо телесну масу, ако не конзумирамо алкохол, не једемо брзу храну и месне прерађевине - те измене у начину живота могу да смање 50 одсто могућност да у будућности оболимо од малигне болести.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"