Опрез од пољских глодара у региону ПССС Врбас

На основу визуелног прегледа озимих усева (пшеница, јечам, уљана репица) и воћњака на подручју деловања ПССС Врбас (општине Врбас, Србобран, Бечеј и Кула), на неким локалитетима, посебно на необрађеним површинама, регистровани су напади од пољског мишева и пољске волухарице на нивоу прага штетности.

Праг штетности за пољског миша износи 10-50 активних рупа/ха, а за пољску волухарицу је 10-500 активних рупа/ха. На већини локалитета, бројност ових штеточина је на нивоу I и II категорије бројности. С обзиром на благу јесен и текућу зиму, са температурама изнад просека, може се очекивати даљи пораст популација пољских глодара.

Пољопривредним произвођачима се препоручује, кад временски услови то дозволе, обилазак посејаних усева, ради утврђивања прага штетности, на основу којег ће се вршити примена родентицида. Сузбијање се спроводи свеобухватно, благовремено и организовано, не чекајући да дође до њиховог  пренамножавања.

Сузбијање глодара је могуће извршити са rodenticid Cinkosan (a.m.zink-fosfid) 10-15 г мамка по активној рупи, или repelent Detia wuhlmaus gas (a.m.kalcijum-karbid) 5 г по активној рупи.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"