Инклузивно игралиште нови корак ка Врбасу без баријера

Србија постаје земља без баријера, а то показују инклузивна игралишта која се праве у читавој земљи. Једно од њих налази се у општини Врбас, пренео је Пинк ТВ.

Полазећи од значаја физичке активности за здравље и развој деце, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом иницирао је реализацију пројекта који је за циљ имао обезбеђивање активног окружења, односно квалитетног зеленог простора за рекреацију деце са инвалидитетом. Пројекат је урађен у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Локална самоуправа општине Врбас омогућила је да дечији инклузивни парк буде смештен у парку, у непосредној близини Центра за физичку културу.

Ивор Лукин, члан Општинског већа задужен за комуналне послове, рекао је за Пинк да је парк намењен деци са одређеним степеном инвалидитета, и да им нуди одређене физичке активности, које они не могу да остваре у редовним парковима, као и да су справе конципирање баш за њих. "Општина Врбас сваке године себи зада за циљ да бар уради један део инфраструктуре која је намењена олакшавању живота особама са инвалидитетом. Навео бих обарање ивичњака које смо радили у великом броју, једноставно ви можете сада центром Врбаса слободно да се крећете и да немате никаквих баријера", каже Лукин.

Изградњом инклузивног игралишта деци са инвалидитетом омогућено је да вежбају и буду физички активни, а како ће парк користити и редовна популација деце и омладине, изградњом парка доприноси се и социјализацијом деце са инвалидитетом. Ово инклузивно игралиште је доступно за свако дете. Оно је корак у правом смеру у којем иде општина Врбас. За изградњу инклузивног игралишта Сектор за заштиту особа са инвалидитетом определио је више од четири милиона динара.

Извор: ПИНК ТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"