Две цркве у општини Врбас проглашене за споменике културе

Влада Србије донела одлуку да се шест цркава прогласи за споменике културе. Међу њима су и две цркве из општине Врбас -  Гркокатоличка црква у Куцури и Евангелистичко хришћанска црква А.В. у Врбасу, саопштило је Министарство културе.

Гркокатоличка црква у Куцури, посвећена Успењу Пресвете Богородице, подигнута је 1792. године у класицистичком стилу, са барокним утицајима који су видљиви на звонику цркве. Иконостас, насликан 1813. године, рад је Арсе Теодоровића, једног од најзначајнијих сликара српског порекла у раздобљу класицизма. Сликарска дела Арсе Теодоровића, која се налазе у Гркокатоличкој цркви у Куцури, представљају важно културно и историјско наслеђе, поседују значајан уметнички квалитет и важна су за истраживања сликарства XIX века у Војводини.

Изградња Евангелистичко хришћанске цркве у Врбасу започета је 1816. године, а довршена 1820. године. Црква има стилске карактеристике класицизма, што је типично за објекте подигнуте у првим деценијама XIX века. Због веома занимљиве обраде фасаде, као и ентеријера, црква поседује велику архитектонску и културно-историјску вредност и спада међу најзначајније протестантске цркве у АП Војводини.

izvor: Ministarstvo kulture (P. Marjanović)

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"