ЈКП "Комуналац": Заштитите водомере од смрзавања

"Ниске температуре могу да проузрокују смрзавање и велика оштећења уређаја за мерење воде, као и водоводних инсталација, те их је неопходно на време топлотно заштитити. Заштита бројила, у складу са важећим прописима, обавеза је корисника", упозорење је које је свим корисницима данас упутило Јавно комунално предузеће "Комуналац".

"Прописно постављена бројила налазе се изван зоне смрзавања посебно ако је водомерно окно поклопљено, док остале водомере треба адекватно заштитити. Склоништа у којима се налазе мерни уређаји треба да буду сува, а сам водомер потребно је изоловати даскама, стиропором, каменом вуном или сламом, како би се предупредило пуцање уређаја. Посебно треба заштитити металне поклопце на шахтама. Водомери и цеви најчешће смрзавају на местима где су инсталације најплиће закопане, као и у зидовима објеката који се не греју. Предлаже се уградња зимских славина и испуштање воде из цеви у објектима који се не користе.

Да би се заштитиле спољашње, односно, водоводне инсталације које воде до чесама, гаража, шупа или неких других издвојених објеката, неопходно је у оквиру кућних инсталација затворити вентил намењен за овај део мреже. Унутрашње инсталације најбоље се штите загревањем просторија, јер уколико се вода у њима заледи, може доћи до пуцања цеви. Када су у питању објекти који се не користе током зиме, као викендице на пример, како би се избегла евентуална штета, потребно је да власници испусте воду из система", савет је који је упутио Звонко Димитров, пословођа одржавања водоводне мреже у ПЈ "Водовод и канализација".

У случају оштећења услед смрзавања најчешће долази до хаварије која негативно може да се одрази на утрошак воде, па самим тим и на увећање рачуне. Трошкове замене, сервисирања и баждарења оштећених водомера, у овом случају, сноси корисник. Квар је потребно пријавити дежурним службама у ПЈ "Водовод и канлизација". За све информације у вези с овом темом, потрошачи могу позвати број телефона 021.706.575 или 021.706.085.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...