Врбас добио Руски кутак, УСРП "Род" у новим просторијама

Врбас је у понедељак био домаћин X Сусрета удружења српско руског пријатељства Републике Србије. Челни људи ових удружења из 25 градова Србије, као и представници Руског балканског центра и Руског дома у Србији, разговарали се на тему -  Актуелни тренутак сарадње за заједничку организацију у деловању удружења и друштава српско руског пријатељства у Србији, након чега су сви заједно присуствовали и свечаном отварању Руског кутка и нових радних просторија врбаског Удружења српско руског пријатељства "Род". Руски кутак - простор за промоцију и неговање руске културе, језика и традиције, свечано су отворили Предраг Ројевић, председник општине Врбас, Владлен Зеленин, секретар Амбасаде Русије у Србији, и Артјом Румјанцов, заменик директора Руског дома у Београду. У новоотвореном кутку Руски дом је приредио и прву изложбу - "Руска цивилизација".

"Врбас је место које с поносом баштини челично пријатељство и братску љубав према храбром руском народу. Уверен сам да ће Руски кутак бити место сусретања и место размене квалитетних идеја и промоције заједничког културно-историјског наслеђа. Овим крунишемо одличну сарадњу између наше локалне самоуправе, Удружења 'Род' и Амбасаде Русије.

Србију и Русију повезују стотине година пријатељства. Повезује нас иста словенска, братска посвећеност добру и поштовању слободе. Ширење сарадње и пријатељских веза представља логичан производ одличних односа председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића.

Посебно место у нашој историји заузимају односи с руским народом. Врбас чува споменик борцима Црвене армије, који су дали своје животе у борбама за ослобођење нашег града у Другом светском рату. Сваке године 20. октобра, на Дан ослобођења, полажемо венце на споменике палим борцима, потврђујући нашу посвећености антифашизму, миру и слободи, као и посвећеност поштовању пријатељских веза с руским народом и Руском федерацијом. Наша политика је да се економски развијамо, да градимо пријатељства, да проширујемо наше потенцијале. Да се повезујемо и развијамо братске везе. Управо зато Врбас је у августу 2017. године озваничио споразум о братимљењу с руским градом Костромом, који отвара могућности повезивања у више области - од образовања и културе, преко спорта, туризма и заштите животне средине, до сарадње у областима привреде и локалне политике. Верујемо да ће наше братско пријатељство с народом Русије наставити да се развија, а да ће Руски кутак допринети размени сарадње у области културе, науке и свим другим областима", поручио је овом приликом Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Артјом Румјанцов, заменик директора Руског дома у Београду, истакао је спремност ове културне институције да учини све на јачању пријатељских, културних, међународних веза две братске земље – Русије и Србије. "Грађани Србије показују велико интересовање за руску културу, историју, руски језик и активно се укључују у наше културне акције. Врата Руског дома су увек отворена за све заинтересоване и надам се да ће Руски кутак у Врбасу бити наш нови успешни партнер у акцији промоције руске културе и продубљивања сарадње Срба и Руса", истакао је Румјанцов.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"