Врбас добио Руски кутак, УСРП "Род" у новим просторијама

Врбас је у понедељак био домаћин X Сусрета удружења српско руског пријатељства Републике Србије. Челни људи ових удружења из 25 градова Србије, као и представници Руског балканског центра и Руског дома у Србији, разговарали се на тему -  Актуелни тренутак сарадње за заједничку организацију у деловању удружења и друштава српско руског пријатељства у Србији, након чега су сви заједно присуствовали и свечаном отварању Руског кутка и нових радних просторија врбаског Удружења српско руског пријатељства "Род". Руски кутак - простор за промоцију и неговање руске културе, језика и традиције, свечано су отворили Предраг Ројевић, председник општине Врбас, Владлен Зеленин, секретар Амбасаде Русије у Србији, и Артјом Румјанцов, заменик директора Руског дома у Београду. У новоотвореном кутку Руски дом је приредио и прву изложбу - "Руска цивилизација".

"Врбас је место које с поносом баштини челично пријатељство и братску љубав према храбром руском народу. Уверен сам да ће Руски кутак бити место сусретања и место размене квалитетних идеја и промоције заједничког културно-историјског наслеђа. Овим крунишемо одличну сарадњу између наше локалне самоуправе, Удружења 'Род' и Амбасаде Русије.

Србију и Русију повезују стотине година пријатељства. Повезује нас иста словенска, братска посвећеност добру и поштовању слободе. Ширење сарадње и пријатељских веза представља логичан производ одличних односа председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића.

Посебно место у нашој историји заузимају односи с руским народом. Врбас чува споменик борцима Црвене армије, који су дали своје животе у борбама за ослобођење нашег града у Другом светском рату. Сваке године 20. октобра, на Дан ослобођења, полажемо венце на споменике палим борцима, потврђујући нашу посвећености антифашизму, миру и слободи, као и посвећеност поштовању пријатељских веза с руским народом и Руском федерацијом. Наша политика је да се економски развијамо, да градимо пријатељства, да проширујемо наше потенцијале. Да се повезујемо и развијамо братске везе. Управо зато Врбас је у августу 2017. године озваничио споразум о братимљењу с руским градом Костромом, који отвара могућности повезивања у више области - од образовања и културе, преко спорта, туризма и заштите животне средине, до сарадње у областима привреде и локалне политике. Верујемо да ће наше братско пријатељство с народом Русије наставити да се развија, а да ће Руски кутак допринети размени сарадње у области културе, науке и свим другим областима", поручио је овом приликом Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Артјом Румјанцов, заменик директора Руског дома у Београду, истакао је спремност ове културне институције да учини све на јачању пријатељских, културних, међународних веза две братске земље – Русије и Србије. "Грађани Србије показују велико интересовање за руску културу, историју, руски језик и активно се укључују у наше културне акције. Врата Руског дома су увек отворена за све заинтересоване и надам се да ће Руски кутак у Врбасу бити наш нови успешни партнер у акцији промоције руске културе и продубљивања сарадње Срба и Руса", истакао је Румјанцов.

 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...