Подељена ауто-седишта за безбедан превоз деце

Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас, уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је данас нову едукативну трибину посвећену унапређењу безбедности деце у саобраћају, која је једна од важних станица на путу остваривања плана "Визија 0 погинуле деце у саобраћају".

Трибина је за тему имала правилну употребу дечијих ауто-седишта и на њој су прво службеници Полицијске станице Врбас и чланови Савета за безбедност за саобраћаја, а затим и родитељи имали могућност да се упознају са значајем употребе система заштите за децу. Такође, на практичним примерима могло се видети како се правилно поставља и користи дечије ауто-седиште. Уз обуку којој су присуствовали, родитељима беба подељено је и 55 дечијих ауто-седишта.

"У Србији деца највише страдају у својству путника у возилу, што значи да је одговорност на онима који их превозе. Кроз едукативне радионице са полицијским службеницима и родитељима, које смо у Врбасу организовали уз помоћ Савета за безбедност саобраћаја, циљ нам је да им практично покажемо како се правилно поставља седиште у ауто и како се дете везује у њему. Важно је да и полицијски службеници науче да на лицу места провере да ли је све урађено како треба, због чега је предавање било намењено и њима. И ова активност потврда је добре сарадње са локалним Саветом за безбедност саобраћаја", рекао је овом приликом Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

"Данас смо нашим младим родитељима поделили 55 ауто-седишта, у сарадњи са Поливалентном патронажом Дома здравља 'Вељко Влаховић'. На овај начин дајемо допринос унапређењу безбедности деце у саобраћају, прецизније деце у аутомобилима. Сличну обуке пре пар месеци организовали смо за запослене на Одељењу педијатрије и у Поливалентној патронажи, јер смо желели да информације на ову тему млади родитељи добију и од оних лица са којим се прво сусрећу када добију бебе", рекла је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас и председница Савета за безбедност саобраћаја.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, децу старости до три године око 70 процената родитеља превози у ауто-седиштима. Децу до пете године старости уз употребу ових седишта превози приближно половина родитеља. Похвално је што се последњих година ови проценти повећавају, а тиме и сама безбедност најмлађих. Како је речено на трибини, општина Врбас је у врху по степену употребе ауто-седишта. Ипак, постоје бројни пропусти и грешке које се чине приликом вожње деце у возилу, због чега су стручњаци из Агенције за безбедност саобраћаја посебно на њих скренули пажњу присутних.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"