Студенти обрадовали децу из "Мултиарта"

Новогодишња атмосфера пристигла је у Врбас и то у Удружење за помоћ деци са развојним тешкоћама "Мултиарт", које је имало несвакидашњу посету. Да студентски пројекат може да буде хуман, дирљив и да обрадује десетине малишана и њихове породице, показали су студенти Факултета за инжењерски менаџмент из Врбаса који су током три месеца прикупљали новац, слаткише и донације за Удружење за помоћ особама са развојним тешкоћама "Мултиарт".

Студенткиња друге године Факултета за инжењерски менаџмент на смеру Информационо-комуникационе технологије Јована Пешић истакла је да је уживала у сваком делу прикупљања помоћи. "Идеја о реализацији пројекта 'Празнична чаролија штићеника Удружења Мултиарт' настала је спонтано, у оквиру предмета Инжењерског менаџмента где смо за задатак и предиспитну обавезу добили да спроведемо пројекат по избору", рекла је Јована.

Њена колегиница Николина Фараго рекла је да нису желели да пројекат само испишу на рачунару, већ да то буде заиста практична настава. "Нисмо хтели да направимо неки имагинаран пројекат, већ да организујемо нешто што ће бити сврсисходно и да кроз пројекат поставимо темеље хуманитарног рада свих људи великог срца. Нашу идеју су у старту подржале наша професорка Јелена Раут и предметни асистент Бојана Павловић. Подршку смо добили и од Деканата, од професора и студената нашег факултета у Београду", истакла је Николина Фараго.

Највећи део терета пројекта је са својим колегиницама преузела и Николина Сакач. "Наш пројекат су подржале образовне установе, компаније, приватници, као и многобројни људи који су нам пружили несебичну подршку. Радује нас осмех на лицима деце, јер то показује да смо учинили праву ствар", поручила је Николина Сакач.

Студентски пројекат укључивао је бројне хуманитарне акције, утакмице, такмичења, а новчано и кроз производе, ову иницијативу подржало је више образовних установа, компаније, предузетници и грађани, те је укупно прикупљено 89.000 динара донације, преко 30 пакетића и више прехрамбених пакета.

Борис Бијеловић, председник Удружења за помоћ деци са потешкоћама у развоју "Мултиарт", истакао је да је у последње време раширена свест грађана о значају сваког вида подршке удружењу. "Да не будем некоректан према свим другим људима који су нам давали подршку, ово је можда и најлепша акција од како постоји 'Мултиарт'. Не ради се наравно само о пакетићима, добили смо значајну финансијску подршку, неколико недеља је трајала ова акција студената ФИМ-а и професора и асистената ове високошколске установе. Добили смо подршку и у прехрамбеним пакетима које ћемо проследити породицама штићеника удружења. Вечерас смо овде имали и једно дивно дружење и на најлепши могући начин је финализована ова акција", рекао је Бијеловић.

Била је ово прилика да се у "Мултиарту" направи новогодишња журка, прослави рођендан, запева и заигра, а најмлађа волонтерка Лена Савић испричала је и једну кратку лекцију о другарству. "Ја желим са свима да се дружим, нама је овде свима лепо. Желим да поручим својим вршњацима да се, исто као и ја, друже са свом децом".

Ови студенти ће вероватно положити испит на факултету, али су сасвим сигурно из оног најважнијег, животног испита из хуманости - добили чисту десетку.

izvor: RTV

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"