Општина Врбас и Гаранцијски фонд АПВ подржаће Фонд за жене и младе у 2023.

Представници општине Врбас учествовали су у четвртак у Новом Саду у раду стручног округлог стола на тему „Од неплаћеног до видљивог и плаћеног женског рада“. Уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, организатор сусрета који се реализује у оквиру ЕУ пројекта Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена „Кључни кораци ка родној равноправности“, била је Академије женског предузетништва и организација UN WOMEN.

Округли сто био је прилика за потписивање споразума између Гаранцијског фонда АП Војводине и општине Врбас о финансирању програма локалних фондова за жене и младе у 2023, који подразумева подршку женама које желе да започну бизнис и сарадњу са јединицом локалне самоуправе. Уговор је потписала Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Уз њу, округлом столу присутвовале су и Марјана Мараш, председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас, и Мирјана Копривица из Женског центра Хоризонт.

„Циљ овог споразума је стварање услова за развој и пословање малих и средњих правних лица, предузетника и носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава, затим повећање запослености, конкурентности, извоза и степена иновативности, као и степена енергетске ефикасности. Такође, споразум треба да подстакне подизање нивоа техничко-технолошке опремљености и развој нових технологија, комерцијализацију патената и иновација, као и развој области и грана које имају утицаја на измену привредне структуре, односно оптималног коришћења компаративних предности локалне самоуправе и АП Војводине у целини“, објаснила је након потписиваиљ овог споразума је стварање услова за развој и пословање малих и средњих правних лица, предузетника и носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава, затим повећање запослености, конкурентности, извоза и степена иновативности, као и степена енергетске ефикасности. Такође, споразум треба да подстакне подизање нивоа техничко-технолошке опремљености и развој нових технологија, комерцијализацију патената и иновација, као и развој области и грана које имају утицаја на измену привредне структуре, односно оптималног коришћења компаративних предности локалне самоуправе и АП Војводине у целини“, објаснила је након потписивања уговора Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

„Циљ овог скупа јесте превасходно да се истакне важна улога жена у друштву, која се остварује не само кроз формалан рад, већ и кроз оно што се данас назива 'неформаланим радом', а који се према спроведеним анализама може валоризовати, уз подршку локалним самоуправама да донесу пројектом предвиђене одлуке и спроведу мере, како би жене стекле равноправан статус у друштву“, речено је током рада округлог стола.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, је истакао да је неопходно говорити о равноправности у нашем друштву и у привреди, те да је ово тема коју би требало да сагледају и мушкарци и дечаци.

,,Говоримо о кућном васпитању где морамо успоставити јасну границу – жену треба поштовати. Са друге стране, Покрајински секретаријат за привреду јасно ставља тежиште на успостављање равноправности, посебно у погледу жена у привреди. У претходне две године смо определили преко 170 милиона динара за жене које се баве овим делатностима, али је структура власништва у привредним друштвима још увек испод 30 одсто, када говоримо о женама власницама. Разговарамо и о сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност да помогне у бољем родном буџетирању, како бисмо достигли 50 одсто удела жена у власништву што привредних, што пољопривредних друштава. Тек тада говоримо о економски оснаженој жени, јер једино као таква, жена јесте независна“, истакао је секретар Иванишевић.

У оквиру пројекта реализовано је истраживање где су утврђени обим и врсте неплаћеног женског рада, као и његова економска вредност, што је представљено у првом панелу са акцентом на анализи економске вредности неплаћених послова у домаћинству и неплаћених услуга у заједници на локалном нивоу, са фокусом на локалним самоуправама Суботица, Врбас, Сомбор, Кула, Бач, Бачка Паланка, Беочин, а потом је представљено стање на терену од стране организација цивилног друштва. Истовремено, била је ово прилика и за истицање активних мера за подстицај женског предузетништва.

Учесници округлог стола били су и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију и председница стручне групе Координационог тела за родну равноправност, Стана Божовић, директорка Агенције УН за родну равноправност, Милана Рикановић, директорка Академије женског предузетништва, Јана Худецова Забунов, и други представници јавног, приватног и цивилног сектора.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"