Општина Врбас и Гаранцијски фонд АПВ подржаће Фонд за жене и младе у 2023.

Представници општине Врбас учествовали су у четвртак у Новом Саду у раду стручног округлог стола на тему „Од неплаћеног до видљивог и плаћеног женског рада“. Уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, организатор сусрета који се реализује у оквиру ЕУ пројекта Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена „Кључни кораци ка родној равноправности“, била је Академије женског предузетништва и организација UN WOMEN.

Округли сто био је прилика за потписивање споразума између Гаранцијског фонда АП Војводине и општине Врбас о финансирању програма локалних фондова за жене и младе у 2023, који подразумева подршку женама које желе да започну бизнис и сарадњу са јединицом локалне самоуправе. Уговор је потписала Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Уз њу, округлом столу присутвовале су и Марјана Мараш, председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас, и Мирјана Копривица из Женског центра Хоризонт.

„Циљ овог споразума је стварање услова за развој и пословање малих и средњих правних лица, предузетника и носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава, затим повећање запослености, конкурентности, извоза и степена иновативности, као и степена енергетске ефикасности. Такође, споразум треба да подстакне подизање нивоа техничко-технолошке опремљености и развој нових технологија, комерцијализацију патената и иновација, као и развој области и грана које имају утицаја на измену привредне структуре, односно оптималног коришћења компаративних предности локалне самоуправе и АП Војводине у целини“, објаснила је након потписиваиљ овог споразума је стварање услова за развој и пословање малих и средњих правних лица, предузетника и носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава, затим повећање запослености, конкурентности, извоза и степена иновативности, као и степена енергетске ефикасности. Такође, споразум треба да подстакне подизање нивоа техничко-технолошке опремљености и развој нових технологија, комерцијализацију патената и иновација, као и развој области и грана које имају утицаја на измену привредне структуре, односно оптималног коришћења компаративних предности локалне самоуправе и АП Војводине у целини“, објаснила је након потписивања уговора Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

„Циљ овог скупа јесте превасходно да се истакне важна улога жена у друштву, која се остварује не само кроз формалан рад, већ и кроз оно што се данас назива 'неформаланим радом', а који се према спроведеним анализама може валоризовати, уз подршку локалним самоуправама да донесу пројектом предвиђене одлуке и спроведу мере, како би жене стекле равноправан статус у друштву“, речено је током рада округлог стола.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, је истакао да је неопходно говорити о равноправности у нашем друштву и у привреди, те да је ово тема коју би требало да сагледају и мушкарци и дечаци.

,,Говоримо о кућном васпитању где морамо успоставити јасну границу – жену треба поштовати. Са друге стране, Покрајински секретаријат за привреду јасно ставља тежиште на успостављање равноправности, посебно у погледу жена у привреди. У претходне две године смо определили преко 170 милиона динара за жене које се баве овим делатностима, али је структура власништва у привредним друштвима још увек испод 30 одсто, када говоримо о женама власницама. Разговарамо и о сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност да помогне у бољем родном буџетирању, како бисмо достигли 50 одсто удела жена у власништву што привредних, што пољопривредних друштава. Тек тада говоримо о економски оснаженој жени, јер једино као таква, жена јесте независна“, истакао је секретар Иванишевић.

У оквиру пројекта реализовано је истраживање где су утврђени обим и врсте неплаћеног женског рада, као и његова економска вредност, што је представљено у првом панелу са акцентом на анализи економске вредности неплаћених послова у домаћинству и неплаћених услуга у заједници на локалном нивоу, са фокусом на локалним самоуправама Суботица, Врбас, Сомбор, Кула, Бач, Бачка Паланка, Беочин, а потом је представљено стање на терену од стране организација цивилног друштва. Истовремено, била је ово прилика и за истицање активних мера за подстицај женског предузетништва.

Учесници округлог стола били су и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију и председница стручне групе Координационог тела за родну равноправност, Стана Божовић, директорка Агенције УН за родну равноправност, Милана Рикановић, директорка Академије женског предузетништва, Јана Худецова Забунов, и други представници јавног, приватног и цивилног сектора.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...